Hoppa till huvudinnehåll

Wärtsilä säger upp 183 - merparten i Vasa

Montering av stora motorer på Wärtsilä i Vasa.
Arkivbild. Montering av stora motorer på Wärtsilä i Vasa. Bild: YLE/Marcus Lillkvist montering

183 fastanställda får gå från Wärtsilä i Finland. Merparten av dem, 172 personer, finns i Vasa. Det är resultatet av samarbetsförhandlingarna som avslutades idag onsdag.

Åtta får gå från Wärtsilä i Åbo och tre från Wärtsilä i Helsingfors.

Av de som får gå är 100 arbetare och 83 tjänstemän. 160 personer får gå från Marine Solutions och 23 från Energy Solutions. Wärtsilä har som mål att meddela vem som blir uppsagd före midsommar.

- Jag känner mig helt maktlös. Vi har haft goda förhandlingar men resultatet är en katastrof för personalen. Jag vet inte hur vi ska klara av det här, säger Ralf Holmlund, huvudförtroendeman för tjänstemän och högre tjänstemän i Vasa.

För de anställda som får behålla sina jobb kan det bli fråga om permitteringar. De permitteringarna ska slutföras innan den sista mars nästa år. Var och en ska permitteras i max 63 dagar.

Ralf Holmlund, Stefan Damlin och Matti Latvakoski sitter vid ett bord och ser dystra ut.
Det var dystra miner när det informerades om Wärtsiläs uppsägningar på onsdagen. Från vänster förtroeneman Ralf Holmlund, vd Stefan Damlin på Wärtsilä Finland och förtroendeman Matti Latvakoski. Ralf Holmlund, Stefan Damlin och Matti Latvakoski sitter vid ett bord och ser dystra ut. Bild: Yle/Markus Bergfors latvakoski

Några utmarscher kommer det inte att bli, åtminstone fanns det inga sådana planer på onsdagseftermiddagen.

Kunde minska med 100

När samarbetsförhandlingarna aviserades i april hette det att 270 skulle få gå, det innebär att man fått ner siffran med knappt hundra.

- Det är klart att det är en tung dag för alla på Wärtsilä och speciellt i Vasa men vi har kommit överens om att korrigera vår kapacitet och styrka som motsvarar marknadssituationen för tillfället. Å andra sidan vill jag ändå se positivt på det här eftersom vi också kommer att bygga vidare och förstärka vår produktutveckling både vad gäller testning och validering av motorer, säger Stefan Damlin, vd för Wärtsilä Finland

Wärtsilä skriver i ett pressmeddelande att efter att samarbetsförhandlingarna inleddes har behovet av personalminskningar gått ner. Under den närmaste framtiden kommer behovet att minska ytterligare i och med naturliga avgångar.

Satsning på forskning i Vasa

I samband med att samarbetsförhandlingarna aviserades meddelades att en stor del av forskningen och utvecklingen skulle placeras i Vasa.

- Positivt med förändringarna är att samarbetet mellan FoU (forskning och utveckling, red.anm.) och produktionen nu förs närmare varandra i Vasa, säger Damlin i ett pressmeddelande.

I slutet av mars arbetade 3 539 personer för Wärtsilä i Finland, 2 902 av dem fanns i Vasa, 354 i Åbo och 283 i Helsingfors.

Globalt sett sysselsatte Wärtsilä 18 427 personer i slutet av mars. I hela världen ska omkring 550 personer bli uppsagda från Wärtsilä. Globalt handlar det om inbesparingar på omkring 50 miljoner euro per år.

Tre omgångar av förhandlingar

De senaste åren har samarbetsförhandlingarna avlöst varandra på Wärtsilä. Så sent som i höstas fick 110 fastanställda gå från Wärtsilä. Permitteringarna från den omgången av förhandlingar avslutas först den här månaden.

Våren 2014 fick 142 personer gå från Wärtsilä Finland.

I april sa Stefan Damlin till Yle Österbotten att utsikterna då var annorlunda än vad de var i höstas när man samarbetsförhandlade senast. De utsikterna stämmer än idag.

- Vi har för tillfället en svår situation på marinsidan. Aktiviteten på marknaden är betydligt lägre än vad den normalt brukar vara. Hittills i år har det sålts 172 fartyg globalt vilket är en minskning med över hälften jämfört med förra året, säger Damlin.

Samarbetsförhandlingarna i höstas berörde endast Marine Solutions. I vårens omgång av förhandlingar berördes Marine Solutions och även Energy Solutions samt servicesidan.