Hoppa till huvudinnehåll

Åboländska psykvårdshärvan kan ännu bli rättsligt ärende

Korridor i sjukhuset.
Sjukhuskorridor, arkivbild. Korridor i sjukhuset. Bild: Yle/Jessica Edén Lappvikens sjukhus,psykiatriska sjukhus

Trots att sjukvårdsdistriktet nu tänker genomföra en språkkonsekvensbedömning av psykvårdens sammanslagning i Åboland kan ärendet ännu få rättsliga konsekvenser. Problemet är den bristfälliga beredningen.

Det bekräftar Niklas Guseff, fullmäktigeledamot i sjukvårdsdistriktet, för Yle Åboland.

- Det handlar om sakfel och brister som fanns i beredningen av ärendet och framförallt den svenskspråkiga versionen av beredningen. Saken är den att de svenskspråkiga ledamöterna blev tillsända en beredning där det stod att Åbolands sjukhus och den svenskspråkiga psykiatrin inte skulle beröras av beslutet.

- När vi sen kom till mötet så visade det sig att enligt den finskspråkiga beredningen så skulle också den svenskspråkiga psykiatrin att beröras. Därför föreslog vi remittering av ärendet, men den omröstningen förlorade vi, förklarar Guseff.

"Verkliga brister i beredningen"

En språkkonsekvensbedömning hade inte heller genomförts. Folktinget hotade därför att pröva beslutet i rätten. Det fick sjukvårdsdistriktet att tänka om.

- Det är vi nöjda över, att få den saken avklarad. Men problemet är nu att det fanns verkliga brister i den svenskspråkiga beredningen av ärendet, konstaterar Guseff.

Måste överväga konsekvenserna

Det är de svenskspråkiga ledamöterna i sjukvårdsdistriktets fullmäktige som nu överväger att göra ett rättsligt ärende av härvan. Senast 30 dagar efter att protokollet från mötet i tisdags ställdes till förfogande ska ett beslut ha fattats.

Guseff kan ännu inte berätta om och när man kommer att besluta om ärendet.

- Vi har senast i dag varit i kontakt med rättslärda, som nog anser att det är befogat med ett besvär. Vi ska nu fundera på saken och se vad vi kunde åstadkomma. Om en eventuell rättsprocess skulle ha någon nytta eller om det enbart blir ett besvär som bara försvårar framtida samarbete mellan sjukvårdsdistriktet och kommunerna, säger Guseff.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland