Hoppa till huvudinnehåll

Antalet vargobservationer mångdubblades i Laihela

Vargarna kommer nära bebyggelse i sydvästra Finland.
Arkivbild. Vargarna kommer nära bebyggelse i sydvästra Finland. Bild: Yle/Harri Alanne varg,Vargjakt,vargskräck

På bara ett år har antalet vargobservationer i laihelatrakten mångdubblats. Ett fyrtiotal gånger har man hittills i år sett varg röra sig i området.

- Vårvintern var minst sagt händelserik. På väldigt många gårdar i Laihela hade man besök av varg, säger Vilho Tekoniemi vid Laihela jaktvårdsförening.

Under senaste veckoslut kunde man i kommunens vargstatistik lägga till även en skadeanmälan, då en vuxen ko på grönbete dödades av varg.

Enligt Vilho Tekoniemi råder inga tvivel om att kon dödades av just varg. Skadorna på djuret var mycket typiska för varg.

- Den drabbade gårdsägaren såg även varg i närheten på kvällen och dessutom är vargen fångad på bild av viltkameran under nattens gång, säger Tekoniemi.

Undantagstillstånd är målsättningen

I Laihela har varg normalt observerats enstaka gånger per år, men de nya siffrorna pekar på en förändring. Spåren av varg och vargobservationerna är så mycket fler än tidigare att de väcker stor oro i trakten.

- Vi får ta emot massor med anmälningar och många är oroliga, framförallt de som har djur ute, säger Vilho Tekoniemi.

Nu kommer jaktvårdsföreningen att ansöka om undantagstillstånd för att fälla varg. Målsättningen är att ett möte med Finlands viltcentral och polisen skulle ge skjuts åt ärendet.

- Det är många faktorer som påverkar om vi beviljas lovet eller inte, i det här skedet vet vi inget med säkerhet, säger Tekoniemi.

Artikelförfattare Hanne Leiwo.
Översättning till svenska av Moa Mattfolk.

Läs också