Hoppa till huvudinnehåll

Bärgningen av störtade egyptiska MS804 en kapplöpning med tiden

Den egyptiska flottans spaningsplan deltar i operationen för att finna och bärga vrakdelar från olycksplanet som hade 66 människor ombord då det störtade
Egyptiska spaningsplan deltar i operationen för att finna och bärga vrakdelar från olycksplanet som hade 66 människor ombord då det störtade. Den egyptiska flottans spaningsplan deltar i operationen för att finna och bärga vrakdelar från olycksplanet som hade 66 människor ombord då det störtade Bild: EPA/EGYPTIAN DEFENCE MINISTRY EgyptAir Flight 804,Egypten

En ljudregistrator som sparar piloternas samtal med varandra har bärgats i Medelhavet. Den skadade ljudregistratorn lyftes upp i flera bitar under torsdagens lopp.

Bärgningen av de svarta lådorna och vrakdelar från det störtade egyptiska passagerarplanet blir en kamp mot tiden, eftersom färdskrivarnas batterier slutar att fungera om drygt en vecka.

Eyptiska utredare meddelade på onsdagen att man har funnit flera stora vrakdelar på havsbottnen i Medelhavet mellan Kreta och Egypten.

Fartyget John Lethbridge som har anlitats för att finna vraket, har lyckats ta konturbilder av en del vrakdelar vilket gör det möjligt att rita exakta kartor av fynden.

Planets svarta lådor - en ljudregistrator och en färdregistrator - lokaliserades den första juni, men deras batterier slutar att fungera om nio dagar så bärgarna har bråttom att finna dem.

De svarta lådorna och vrakdelarna ligger på omkring 3 000 meters djup vilket kan jämföras med det förlista passagerarfartyget Titanic som ligger på 3 800 meters djup.

John Lethbridge är utrustad med sonar medan fartyget Laplace som lokaliserade den svarta lådan, kan snappa upp singaler på över 3 000 meters djup.

Offrens anhöriga är frustrerade över att  de inte har fått klara besked om varför EgyptAir Flight 804 störtade
Offrens anhöriga är frustrerade över att de inte har fått klara besked om varför EgyptAir Flight 804 störtade Offrens anhöriga är frustrerade över att de inte har fått klara besked om varför EgyptAir Flight 804 störtade Bild: . EPA/KHALED ELFIQI EgyptAir Flight 804,Egypten

Egypten misstänker terrorism

Att finna lådorna när de inte längre sänder signaler anses vara mycket svårt, men inte omöjligt.

Det är viktigt att bärga vrakdelarna och lådorna för att klargöra varför det egyptiska passagerarplanet störtade i maj. Orsaken är fortfarande oklar.

En del mindre vrakdelar och kvarlevor av offren har redan hittats, men de har inte gett några vinkar om varför planet störtade.

Egyptens flygfartsminister Sherif Fathi har sagt att han tror att terrorism är den mest sannolika orsaken, mer troligt än tekniska fel, eller till exempel en brand.

Det finns inga bevis åt det ena eller andra hållet och ingen grupp har tagit på sig skulden för ett eventuellt terrordåd.

Frustrerade anhöriga

- Tiden är inte på vår sida, vi borde ha fått resultat snabbare än så här, säger Mohammed Shabana, vars 27-årige bror var en av de 66 personer ombord på olycksplanet.

De anhörigas familjer är kritiska mot egyptiska myndigheter som de anklagar för alltför långsamt arbete.

- Vi, de anhörigas familjer har inte ens fått offrens dödsattest ännu, därför står allt ännu stilla, klagar Shabana.