Hoppa till huvudinnehåll

Dadaism 100 år: Allt började i Zürich

Hugo Ball läser sin dikt Karawane på Cabaret Voltaire i Zürich
Hugo Ball läser sin dikt Karawane på Cabaret Voltaire i Zürich Hugo Ball läser sin dikt Karawane på Cabaret Voltaire i Zürich Dadaism,Hugo Ball

När det tyska paret Emmy Hennings och Hugo Ball 1916 öppnade det så kallade Cabaret Voltaire i den schweiziska staden Zürich anade de föga att det här skulle vara startskottet för en av de mest inflytelserika konströrelserna i modern tid.

Det hela började nämligen lite trevande med chansoner och diktuppläsningar. Lite som i en klassisk kabaré.

Plansch av Marcel Słodki för öppningen av Cabaret Voltaire i Zürich 1916
Plansch av Marcel Słodki för öppningen av Cabaret Voltaire i Zürich 1916 Plansch av Marcel Słodki för öppningen av Cabaret Voltaire i Zürich 1916 Cabaret Voltaire,Dadaism

Ganska snart växte dock gruppen. Den första som anslöt sig var den rumänska vild- och virrhjärnan Tristan Tzara. Sedan följde den tyska läkaren och författaren Richard Huelsenbeck, den rumänska arkitekten och konstnären Marcel Janco, den tysk-franska målaren och poeten Jean (Hans) Arp och den schweiziska skulptrisen och dansösen Sophie Taeuber som sedermera gifte sig med Arp.

Cabaret Voltaire i Zürich
Cabaret Voltaire i Zürich Cabaret Voltaire i Zürich Cabaret Voltaire,Dadaism

Sedan började det hända saker.

Kabaréaftnarna på restaurangen Meierei på Spiegelgasse 1 spårade ut allt mer. De blev galnare, vildare, mera anarkistiska och, framför allt, mera oberäkneliga och oförståeliga.

Hugo Balls dikt Karawane (1916)
Hugo Ball. Karawane Hugo Balls dikt Karawane (1916) Dadaism,Hugo Ball

På scenen visades mystiska rörelser och danser. Man spelade på instrument som inte fanns. Så kallade simultana dikter lästes upp samtidigt av tre personer på tre olika språk. Hugo Ball kontrade med att läsa upp ljuddikter på ett fantasispråk iklädd vansinniga kostymer.

Nonsens blev till dada

Snart använde medlemmarna ordet dada som titel för allt de skapade: konst, musik, litteratur, publikationer, uppträdanden. Allt var dada!

Dada betyder ingenting.― Tristan Tzara. Manifest Dada 1918.

Det finns minst lika många förklaringar vad dada betyder som det finns dadaister. Var och en åberopade för sig att ha hittat på ordet och kom med en definition. Men sist och slutligen är det väl rumänen Tristan Tzara som har rätt: Dada betyder ingenting!

Och det är väl lika bra det. Eftersom det var just nonsens som dadaisterna ville upphöja till konst. Eller upphöja och upphöja. Egentligen ville de avdramatisera konsten. En avdramatisering som skedde genom att man inte såg så allvarligt på konsten. Eller genom att förklara nonsens vara konst. Och konst vara nonsens.

Tristan Tzara (Målning av Robert Delaunay, 1923)
Tristan Tzara (Målning av Robert Delaunay, 1923) Tristan Tzara (Målning av Robert Delaunay, 1923) Tristan Tzara

Trött på kriget

Allt det här skedde som en reaktion på det fantastiska vansinnet som härjade runt omkring den säkra hamnen Schweiz, det vill säga det första världskriget. I det neutrala landet samlades unga konstnärer från hela Europa som flydde krigets skyttegravar.

Staden Zürich i tyskatalande Schweiz blev den mest kända tillflyktsorten. Och så småningom möttes här alltså konstnärerna som skapade en konstriktning som inte sysslade med förintelsen utan med intigheten. Det gjorde de genom att säga dada! Därför hittade dadaisterna på nya språk. Kriget hade berövat alla andra språk deras oskuld genom krigsretorik och -propaganda, ansåg dadaisterna.

Hur uppnår man den eviga saligheten? Genom att säga dada. Hur blir man berömda? Genom att säga dada.― Hugo Ball. Manifest (1916)

Snart var det inte bara kabaréföreställningar som drog till sig de krigströtta ungdomarna. Man öppnade ett galleri, tryckte publikationer och flygblad och expanderade verksamheten till andra länder och städer.

Dadaisterna älskade också att skriva manifest. Man kan nästan tala om en manifesthysteri. Men de skrev manifesten så att säga in absurdum. Normalt vill du genom ett manifest uppnå att folk skall göra någonting. Dadaisterna ville i sina manifest övertala dig om att inte göra någonting. Eller att göra någonting som inte är betydelsefull. Som är nonsens. Dada.

Julian Rosefeldt: Manifesto (2014/2015). Dadaism.
Julian Rosefeldt: Manifesto (2014/2015). Dadaism. Julian Rosefeldt: Manifesto (2014/2015). Dadaism. Bild: Yle/Peter Lüttge Cate Blanchett,Julian Rosefeldt,manifesto

Zürich är inte dada

Att schweiziska Zürich blev dadaismens födelseort ter sig i dag som ganska otroligt. Den strängt zwinglianska högborgen är en symbol för allt som kan stavas ordning. Och var det även för hundra år sedan. Därför var det egentligen bara en inflyttad Zürichbo, schweiziska Sophie Taeuber-Arp, som blev medlem i den dadaistiska rörelsen. Resten var utlänningar, de flesta på flykt från första världskriget.

- Hur mycket Dada är Zürich? frågade sig den tyska tidningen Die Zeit och skickade en redaktör dit för att undersöka saken. Hela staden är en enda dadafestival. Men man firar någonting som man inte hade velat ha eller veta om då det begav sig. Och egentligen inte heller i dag. Man vill bara sola sig i en glans som man inte var med om att polera fram.

Hur mycket dada är Zürich? (Die Zeit 4.5.2016)
Hur mycket dada är Zürich? (Die Zeit 4.5.2016) Hur mycket dada är Zürich? (Die Zeit 4.5.2016) Bild: Yle/Peter Lüttge Dadaism

Zürich är storkapitalets stad. Zürich är tråkigt, dyrt, rent och perfekt. Zürich är genomorganiserad från topp till tå, från Uetliberg i väst ner till floden Limmat i centrum och vidare till Zürichsjön i öst. Att dadaismen uppstod just här är egentligen ett konsthistoriskt skämt. Dada var och är ett lyckokast och en vinstmaskin för stadens turistbyrå och turismindustri. Inte mera än så.

Investera er förmögenhet i dada! dada är den enda sparbanken som betalar räntor i all evighet.― Kurt Schwitters

Lenin och dada?

Till en av de mest kolporterade historier i samband med dadaismens födelse hör säkerligen den att Vladimir Iljitj Lenin bodde i Zürich samtidigt med dadaisterna innan han for till Ryssland för att starta revolutionen. Och inte bara det. Han bodde på samma gata som Cabaret Voltaire fanns. Spiegelgasse är en liten gränd i centrala Zürich. Dadaisterna höll till i huset nummer 1 medan Lenin bodde i nummer 14, lite högre upp.

Det har spekulerats mycket om Lenin kunde ha besökt någon av Cabaret Voltaires föreställningar. Många dadaister har senare hävdat att de hade sett honom i publiken. Men vem kan lita på en dadaist?

Richard Huelsenbecks Dada-almanacka (1920)
Richard Huelsenbecks Dada-almanacka (1920) Richard Huelsenbecks Dada-almanacka (1920) Dadaism,Richard Huelsenbeck

Den franska författaren Dominique Noguez har till och med skrivit en bok om det möjliga mötet (Lénine dada, 1989). I boken kommer han inte med några vattentäta bevis men hävdar bestämd att Lenin var dada redan innan dada. Att Lenin var en politikens dadaist och att hans revolution kan klassas som en dadaistisk händelse.

Hur som haver måste Lenin ha haft kunskap om dadaisterna. Den enda vägen ner till staden för att handla eller uträtta olika ärenden förde honom förbi Cabaret Voltaire. Månne han inte såg planscherna och aviseringarna utanför? Och månne han inte lade märke till de vilda tillställningarna inne i lokalen när han var på en kvällspromenad?

Dada är mera än dada.― Raoul Hausmann. De Stijl. (1921)

Läs också

Vetamix

 • Närbild av stackmyra

  I myrstacken har alla en uppgift

  Myran gillar honungsdagg som faktiskt är bladlusbajs.

  Myran är en insekt som har sex ben och är ungefär 1 cm lång. De vuxna myrornas favoritföda är den söta avföringen från bladlöss som kallas honungsdagg.

 • En citronfjäril på en tussilago

  Citronfjärilen är en turfjäril

  Citronfjärilen är inte alltid citrongul.

  Förr i tiden ansåg man att det året skulle bli lyckosamt om den första fjärilen man såg om våren var en citronfjäril. Citronfjärilen Gonepteryx rhamni är en av våra vanligaste dagfjärilar.

 • Grodan lägger tusentals ägg

  Av 3000 ägg utvecklas bara omkring 5 till vuxna grodor.

  Grodorna samlas i vattensamlingar för att leka i april-juni. De lägger sina ägg i form av stora romklumpar. En groda lägger omkring 1000-3000 grodägg samtidigt, men fienderna är många och bara omkring 5 av 3000 utvecklas till vuxna grodor. Äggen ser ut som genomskinliga geléklumpar med svarta prickar i mitten. Prickarna är de egentliga äggen. Grodrommen sjunker först till bottnen.

 • Två tranor

  Tranan dansar in våren

  Tranplogar är ett säkert vårtecken.

  Då tranplogarna dyker upp i april kan ingen längre undvika att inse att våren är här. Plogarna är högljudda, väl synliga och rör sig långsamt framåt, så man hinner studera dem i lugn och ro. Många andra fåglar flyger också i plogformation, men tranplogarna är lätta att känna igen. Tranan är en stor fågel som flyger med både halsen och de långa benen utsträckta och slår lugnt med vingarna.

 • Stare vid sitt bo

  Staren är en skicklig härmare

  Är det en mobiltelefon, ett tåg eller en stare?

  Staren hör till våra tidigaste vårfåglar. Den övervintrar främst i Västeuropa. Redan i mars kan man se starar på snöfria områden, där de delar på födan med sånglärkor och tofsvipor.

 • Pekplatta, tangentbord och hörlurar.

  Digiträning 3: Använd e-postens adressfält rätt

  Tänk på datasäkerheten när du skriver e-post.

  Då man sänder e-post är det bra att minnas datasäkerheten: kan det vara till skada om mottagarna kan se varandras e-post? Är det ok för alla mottagare att deras adresser är synliga?

 • Pekplatta, tangentbord och hörlurar.

  Digiträning 5: Så här frigör du minne på din telefon

  Så här frigör du minne på din telefon.

  När du köper telefonen kan det verka som att den har ett enormt minne. Men efter att du laddat ned ett antal appar är minnet redan betydligt fullare. I den här artikeln får du tips på hur du kan frigöra lagringsutrymme på din mobilapparat.

 • Pekplatta, tangentbord och hörlurar.

  Digiträning 9: Spåra din försvunna apparat

  Tips för hur du kan spåra din försvunna telefon eller iPad.

  Glömde du telefonen på jobbet eller trillade den kanske ur fickan i bussen på väg hem? Eller misstänker du att den kan ha blivit stulen? Du kan förhindra att någon annan kan använda din försvunna apparat genom att ta kontakt med operatören per telefon eller via deras hemsida på nätet.

 • Pekplatta, tangentbord och hörlurar.

  Digiträning 10: Ladda kartor till din telefon offline

  Det är värt att göra i förväg, med god uppkoppling.

  Om du ska åka till en plats där internet är långsamt, mobildata är dyrt eller du inte kan koppla upp dig alls, kan du spara ett område från Google Maps på telefonen eller surfplattan och använda det offline.

 • Pekplatta, tangentbord och hörlurar.

  Digiträning 13: Koppla datorn till nätet med telefonen

  Så här delar du smarttelefonens internetuppkoppling.

  Om du är på tåget, sommarstugan eller annars bara på en plats där det inte finns fungerande trådlöst nätverk så kan du använda din telefon som uppkopplingspunkt till nätet.

 • Pekplatta, tangentbord och hörlurar.

  Digiträning 14: Hitta bilder du får använda fritt

  Det kryllar av bilder på nätet, men vilka får du använda?

  Det finns massor med bilder på nätet som du med vissa restriktioner kan använda. När du känner till principerna kan du använda bilder som upphovsmannen har definierat som fria att använda.

 • Pekplatta, tangentbord och hörlurar.

  Digiträning 15: Säg hej med en emoji!

  Lär dig att ta i bruk emojier.

  Får du underliga meddelanden från din kompis? Det här kan bero på att din mobil saknar ett tangentbord som stöder emojier. I den här digiträningen lär du dig att installera emoji-tangentbordet.

 • Digiträning om Instagram.

  Digiträning 19: Instagram - fokusera på bilderna

  Så här fungerar Instagram.

  Instagram är ett socialt medium som växer i snabb takt. I fjol växte Instagrams användning med 10 procent. I den här digiträningen får du veta hur du skapar ett konto på Instagram och kommer igång.

 • Huvudbild för Digiträning 20 om webbläsare

  Digiträning 20: Uppdatera din webbläsare för datasekretessens skull

  Så här uppdaterar du din webbläsare.

  För att skydda din dator är det viktigt att du regelbundet uppdaterar alla de program som har installerats i datorn. Lättast uppdaterar du programmen genom att använda automatiska uppdateringsfunktioner. Datorn smittas i allmänhet av ett skadligt program genom ett icke-uppdaterat webbläsartillägg.

 • Pekplatta, tangentbord och hörlurar.

  Digiträning – testa din digikompetens

  Ta digitestet och se om du är utrustad för en digital värld.

  Skulle du klara dig i en värld utan butiker, banker och biljettkassor där allt sköts på internet? Gör vårt digitest så vet du hur väl utrustad du är för en digital värld.

 • Solsystemet

  Planeterna i vårt solsystem

  Det finns åtta planeter i vårt solsystem

  Det finns åtta planeter i vårt solsystem: Merkurius, Venus, Tellus, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus och Neptunus. Planeterna kretsar runt solen som är den stjärna som ligger närmast oss.

 • Dvärgplaneten Plutå med månen Charon.

  Jakten på Planet 9 är igång - du kan hjälpa till med att leta!

  Det finns gott om kandidater där ute i mörkret.

  Drygt tio år efter att Pluto blev av med titeln som planet pågår nu letandet efter en himlakropp som kunde inta dess plats som den nionde planeten. Och för att leta genom teleskopbilderna av solsystemets mörka utkanter med sina otaliga ouptäckta världar, har astronomerna vänt sig till allmänheten för hjälp.

 • En vit duva

  Gnomens guide till fysiken

  Gnomen söker svar på fysikens lagar.

  I serien Gnomens guide till fysiken vandrar gnomen omkring I trollkarlens stora hus och söker svar på fysikens lagar. Kan svaren hittas hos trollkarlen, hos forskaren, hos astronauten i rymden eller i programmet Fysiksport på den gamla teven i städskrubben?

 • Galaxgruppen Abell 1689

  Välkommen till Kraftens mörka sida

  Sjuttio procent av universum består av den, "The dark side".

  Är du någon gång på en fest där de övriga gästerna är fysiker, förstör inte stämningen genom att fråga vad mörk energi är för någonting. De har nämligen ingen aning, trots att den sägs utgöra sjuttio procent av hela universum. Nu har ännu ett försök gjorts att förklara bort den här elefanten i vetenskapens vardagsrum.

 • Edith Södergran

  Edith Södergran - en poet före sin tid

  Edith Södergran var en av sitt sekels stora poeter.

  Edith Södergran ses som en av Nordens största poeter. Hennes nyskapande dikter och deras för tiden ovanliga innehåll och fria form gjorde att man inte riktigt förstod henne medan hon levde. I dag har hon påverkat flera generationer av författare.

 • Still från programmet grymt härligt i norden.

  Grymt härligt i Norden

  Här kan du se alla avsnitt av serien Grymt härligt i Norden.

  Professor Stranglövs assistent Grisen har ätit upp bilderna till bibliotekets mest dyrbara bok. Nu måste Grisen resa runt i Norden och ta nya bilder så att Stranglöv skall kunna återlämna boken till biblioteket.

 • Professor Stranglöv och Grisen ur programmet Grymt härligt i Finland.

  "Grisens resa i Finland" visar historiska platser

  12 avsnitt med "Grisen" som reser runt i Finland.

  Den bekanta grisen från serien "Grymt härligt i Norden" reser i den här serien runt i Finland och bekantar sig med olika historiska platser. Serien är lämplig för lågstadieklasser.

 • Thomas Silén, Luoise Rosenlew, Oscar Rosenlew och Viktor Seppälä vid Norsen.

  Kom med i Yle Nyhetsskolan

  Nu kan man anmäla sig till våren 2017!

  Vill ni göra egna nyheter och nå ut till en stor publik? Gå då med i Svenska Yles projekt i mediefostran, Yle Nyhetsskolan. Där får man chansen att bli ung nyhetsreporter och lära sig mer om till exempel källkritik, rubriksättning och intervjuteknik.

 • Viveca Hansson är scout och ivrig miljövän.

  “Återvinning är viktigt för att få en hållbarare miljö”

  Högstadieelev: vad är återvinning?

  Slänger du dina gamla kläder i skräpkorgen? Återvinning är viktigt för en hållbarare miljö, säger Esboscouten Viveca Hansson. Bland högstadieeleverna i Storängens skola i Esbo är det många som ger tummen upp för återvinning medan andra inte ens hört ordet.

 • En bild med texten "rubriken har makten".

  En bra webbrubrik är inte mystisk eller för finurlig

  "Handlar det om potatis ska ordet potatis finnas med."

  En rubrik på webben måste stå för sig själv eftersom man ofta ser den utanför sitt sammanhang, t.ex. på Facebook eller Twitter. Vi sysslar inte heller med klickjournalistik, säger Johanna-Törn Mangs på Svenska Yle. Rubriken får inte lura läsaren.

 • Frivilliga hjälper barnen ur båten

  Varför blir någon flykting?

  Över 40 000 människor blir flyktingar varje dag.

  Inte sedan andra världskriget har så många människor varit på flykt i världen. Det finns idag över 60 miljoner människor på flykt i världen. Hälften av dem är barn. Den här artikeln försöker åskådliggöra situationen just nu.

 • Vad betyder asyl?

  Hajbo Nytt: Vad betyder asyl?

  Kolla in senaste Hajbo Nytt.

  Också vuxna har svårt att hålla reda på vad orden har med flyktingar att göra betyder. Ord som asyl, flykting och familjeåterförening. Det är viktigt att veta vad de betyder. Gör man inte det är det svårt att tala om saken och följa med nyheter. Därför frågade Hajbo Andreas von Weissenberg pa Röda Korset vad de viktigaste orden betyder.

 • Uno Cygnaeus och en grupp skolelever.

  Finländska pedagoger som reformerade skolan

  Hur fick vi finländare lika möjlighet till utbildning?

  Uno Cygnaeus, Viktor von Wright och Mikael Soininen var tre betydelsefulla och inspirerande pedgoger under 1800-talet och 1900-talets början. De verkade alla för jämlikhet i samhället och för bättre utbildning.

 • Räv

  Räven - ett anpassningsbart rovdjur

  Där det finns mat, finns ofta också rävar.

  Rävar kan man träffa på nästan överallt. De anpassar sig väl till olika miljöer och är inte särskilt kräsna med sin föda. Där det finns mat, finns ofta också rävar.

 • Björnen är Europas största rovdjur

  Björnen är Finlands nationaldjur

  Brunbjörnen är det farligaste rovdjuret i Finland.

  Björnen (Ursus arctos) är Finlands nationaldjur och Europas största rovdjur. Brunbjörnen är också det farligaste rovdjuret i Finland, men lyckligtvis är den skygg och undviker närkontakt med människor. Den stiliga och kraftiga brunbjörnen har genom tiderna fascinerat oss människor.

 • Progamledaren Line Jansrud pekar på en ritning på en naken kvinnomage.

  Kroppen, snoppen och snippan i en serie om puberteten

  Serien Pubertet är en avklädd resa i den växande kroppen.

  Hormonerna skapar förvirring och den egna kroppen kan kännas främmande och konstig. I "Newtons serie om puberteten" går programvärd Line Jansrud igenom vad som händer i kroppen under puberteten på ett lättfattligt, handgripligt och humoristiskt sätt.

 • Ett hjärta

  Hjärtat - livets motor

  Hjärtat är vår viktigaste muskel.

  Hjärtat är vår viktigaste muskel. Det pumpar outtröttligt blod till kroppens alla delar så länge vi lever. När hjärtat slutar slå tar livet slut - och därför förknippas också hjärtat med känslor och kärlek.

 • Smörgåsens väg genom matsmältningen.

  Matens väg genom kroppen

  Vi följer matens väg från munnen till toaletten

  Vad händer med Kalles ostsmörgås efter att den försvinner in i hans mun? Vi följer smörgåsens väg genom matsmältningen. Genom magsäck, till tunntarmen, och vidare till tjocktarmen där den sista vätskan sugs upp. Allra sist åker den in i ändtarmen och vidare ut ur kroppen, ner i toalettstolen.

Nyligen publicerat - Vetamix