Hoppa till huvudinnehåll

Dadaism 100 år: Allt började i Zürich

Hugo Ball läser sin dikt Karawane på Cabaret Voltaire i Zürich
Hugo Ball läser sin dikt Karawane på Cabaret Voltaire i Zürich Hugo Ball läser sin dikt Karawane på Cabaret Voltaire i Zürich Hugo Ball,Dadaism

När det tyska paret Emmy Hennings och Hugo Ball 1916 öppnade det så kallade Cabaret Voltaire i den schweiziska staden Zürich anade de föga att det här skulle vara startskottet för en av de mest inflytelserika konströrelserna i modern tid.

Det hela började nämligen lite trevande med chansoner och diktuppläsningar. Lite som i en klassisk kabaré.

Plansch av Marcel Słodki för öppningen av Cabaret Voltaire i Zürich 1916
Plansch av Marcel Słodki för öppningen av Cabaret Voltaire i Zürich 1916 Plansch av Marcel Słodki för öppningen av Cabaret Voltaire i Zürich 1916 Dadaism,Cabaret Voltaire

Ganska snart växte dock gruppen. Den första som anslöt sig var den rumänska vild- och virrhjärnan Tristan Tzara. Sedan följde den tyska läkaren och författaren Richard Huelsenbeck, den rumänska arkitekten och konstnären Marcel Janco, den tysk-franska målaren och poeten Jean (Hans) Arp och den schweiziska skulptrisen och dansösen Sophie Taeuber som sedermera gifte sig med Arp.

Cabaret Voltaire i Zürich
Cabaret Voltaire i Zürich Cabaret Voltaire i Zürich Dadaism,Cabaret Voltaire

Sedan började det hända saker.

Kabaréaftnarna på restaurangen Meierei på Spiegelgasse 1 spårade ut allt mer. De blev galnare, vildare, mera anarkistiska och, framför allt, mera oberäkneliga och oförståeliga.

Hugo Balls dikt Karawane (1916)
Hugo Ball. Karawane Hugo Balls dikt Karawane (1916) Hugo Ball,Dadaism

På scenen visades mystiska rörelser och danser. Man spelade på instrument som inte fanns. Så kallade simultana dikter lästes upp samtidigt av tre personer på tre olika språk. Hugo Ball kontrade med att läsa upp ljuddikter på ett fantasispråk iklädd vansinniga kostymer.

Nonsens blev till dada

Snart använde medlemmarna ordet dada som titel för allt de skapade: konst, musik, litteratur, publikationer, uppträdanden. Allt var dada!

Dada betyder ingenting.― Tristan Tzara. Manifest Dada 1918.

Det finns minst lika många förklaringar vad dada betyder som det finns dadaister. Var och en åberopade för sig att ha hittat på ordet och kom med en definition. Men sist och slutligen är det väl rumänen Tristan Tzara som har rätt: Dada betyder ingenting!

Och det är väl lika bra det. Eftersom det var just nonsens som dadaisterna ville upphöja till konst. Eller upphöja och upphöja. Egentligen ville de avdramatisera konsten. En avdramatisering som skedde genom att man inte såg så allvarligt på konsten. Eller genom att förklara nonsens vara konst. Och konst vara nonsens.

Tristan Tzara (Målning av Robert Delaunay, 1923)
Tristan Tzara (Målning av Robert Delaunay, 1923) Tristan Tzara (Målning av Robert Delaunay, 1923) Tristan Tzara

Trött på kriget

Allt det här skedde som en reaktion på det fantastiska vansinnet som härjade runt omkring den säkra hamnen Schweiz, det vill säga det första världskriget. I det neutrala landet samlades unga konstnärer från hela Europa som flydde krigets skyttegravar.

Staden Zürich i tyskatalande Schweiz blev den mest kända tillflyktsorten. Och så småningom möttes här alltså konstnärerna som skapade en konstriktning som inte sysslade med förintelsen utan med intigheten. Det gjorde de genom att säga dada! Därför hittade dadaisterna på nya språk. Kriget hade berövat alla andra språk deras oskuld genom krigsretorik och -propaganda, ansåg dadaisterna.

Hur uppnår man den eviga saligheten? Genom att säga dada. Hur blir man berömda? Genom att säga dada.― Hugo Ball. Manifest (1916)

Snart var det inte bara kabaréföreställningar som drog till sig de krigströtta ungdomarna. Man öppnade ett galleri, tryckte publikationer och flygblad och expanderade verksamheten till andra länder och städer.

Dadaisterna älskade också att skriva manifest. Man kan nästan tala om en manifesthysteri. Men de skrev manifesten så att säga in absurdum. Normalt vill du genom ett manifest uppnå att folk skall göra någonting. Dadaisterna ville i sina manifest övertala dig om att inte göra någonting. Eller att göra någonting som inte är betydelsefull. Som är nonsens. Dada.

Julian Rosefeldt: Manifesto (2014/2015). Dadaism.
Julian Rosefeldt: Manifesto (2014/2015). Dadaism. Julian Rosefeldt: Manifesto (2014/2015). Dadaism. Bild: Yle/Peter Lüttge Cate Blanchett,Julian Rosefeldt,manifesto

Zürich är inte dada

Att schweiziska Zürich blev dadaismens födelseort ter sig i dag som ganska otroligt. Den strängt zwinglianska högborgen är en symbol för allt som kan stavas ordning. Och var det även för hundra år sedan. Därför var det egentligen bara en inflyttad Zürichbo, schweiziska Sophie Taeuber-Arp, som blev medlem i den dadaistiska rörelsen. Resten var utlänningar, de flesta på flykt från första världskriget.

- Hur mycket Dada är Zürich? frågade sig den tyska tidningen Die Zeit och skickade en redaktör dit för att undersöka saken. Hela staden är en enda dadafestival. Men man firar någonting som man inte hade velat ha eller veta om då det begav sig. Och egentligen inte heller i dag. Man vill bara sola sig i en glans som man inte var med om att polera fram.

Hur mycket dada är Zürich? (Die Zeit 4.5.2016)
Hur mycket dada är Zürich? (Die Zeit 4.5.2016) Hur mycket dada är Zürich? (Die Zeit 4.5.2016) Bild: Yle/Peter Lüttge Dadaism

Zürich är storkapitalets stad. Zürich är tråkigt, dyrt, rent och perfekt. Zürich är genomorganiserad från topp till tå, från Uetliberg i väst ner till floden Limmat i centrum och vidare till Zürichsjön i öst. Att dadaismen uppstod just här är egentligen ett konsthistoriskt skämt. Dada var och är ett lyckokast och en vinstmaskin för stadens turistbyrå och turismindustri. Inte mera än så.

Investera er förmögenhet i dada! dada är den enda sparbanken som betalar räntor i all evighet.― Kurt Schwitters

Lenin och dada?

Till en av de mest kolporterade historier i samband med dadaismens födelse hör säkerligen den att Vladimir Iljitj Lenin bodde i Zürich samtidigt med dadaisterna innan han for till Ryssland för att starta revolutionen. Och inte bara det. Han bodde på samma gata som Cabaret Voltaire fanns. Spiegelgasse är en liten gränd i centrala Zürich. Dadaisterna höll till i huset nummer 1 medan Lenin bodde i nummer 14, lite högre upp.

Det har spekulerats mycket om Lenin kunde ha besökt någon av Cabaret Voltaires föreställningar. Många dadaister har senare hävdat att de hade sett honom i publiken. Men vem kan lita på en dadaist?

Richard Huelsenbecks Dada-almanacka (1920)
Richard Huelsenbecks Dada-almanacka (1920) Richard Huelsenbecks Dada-almanacka (1920) Dadaism,Richard Huelsenbeck

Den franska författaren Dominique Noguez har till och med skrivit en bok om det möjliga mötet (Lénine dada, 1989). I boken kommer han inte med några vattentäta bevis men hävdar bestämd att Lenin var dada redan innan dada. Att Lenin var en politikens dadaist och att hans revolution kan klassas som en dadaistisk händelse.

Hur som haver måste Lenin ha haft kunskap om dadaisterna. Den enda vägen ner till staden för att handla eller uträtta olika ärenden förde honom förbi Cabaret Voltaire. Månne han inte såg planscherna och aviseringarna utanför? Och månne han inte lade märke till de vilda tillställningarna inne i lokalen när han var på en kvällspromenad?

Dada är mera än dada.― Raoul Hausmann. De Stijl. (1921)
 • Frågan om presidentvalet dominerar KD-kongress

  Ska KD ha en egen presidentkandidat eller inte?

  Ska Kristdemokraterna ha en egen presidentkandidat eller inte? Den frågan verkar dela de partiaktiva. På partikongressen som börjar i Seinäjoki i dag ska partiet fatta beslut i saken.

 • Hotell och taxibilar hjälper turister

  Gratis taxi för turister som vill bort från attackområdet.

  Taxichaufförer har erbjudit turister gratisresor för att komma bort från området kring La Rambla, där terrorattacken skedde på torsdag eftermiddag. Också hotellen har hjälpt turister och upplåtit rum för dem som inte har kunnat ta in på sina egna hotell.

 • Terrorexpert: Det har funnits en hotbild

  Naturligt att det utreds som terrorbrott, menar expert.

  Spanien har under en längre tid haft en ganska stark hotbild av jihadistiska terrordåd, säger Hans Brun, terrorforskare vid svenska Försvarshögskolan, med anledning av att ett fordon kört in i människor på turiststråket La Rambla i Barcelona.

Läs också

Vetamix

 • Allemansrätten - våra rättigheter och skyldigheter i naturen

  I Finland har vi en synnerligen omfattande allemansrätt.

  I Finland har vi en synnerligen omfattande allemansrätt. Den tillåter oss att röra oss fritt i naturen, plocka svamp och bär, tälta och meta. Allemansrätten berör i princip alla människor som bor eller vistas här. Vet du vilka dina rättigheter och skyldigheter är?

 • Blåbärsblomman ser ut som en lampa

  Blomman är mycket frostkänslig.

  Blåbäret blommar i maj-juni och är då ytterst ömtåligt. En enda frostnatt kan leda till att hela blåbärsskörden går förlorad. En av blåbärets huvudpollinerare är den ljusa jordhumlan. Blåbäret, Vaccinium myrtillus, fäller sina blad till vintern i motsats till lingonet som är vintergrönt. Blåbäret växer i hela Finland. 23 % av skogarna i vårt land är av blåbärstyp.

 • Fem myter om myggan

  Hjälper vitlök och öl mot myggor?

  Försommarens myggbett är värre än senare myggbett - sant eller falskt? Fem påståenden om myggbett.

 • Snoken kan spela död

  Den lägger sig på rygg med tungan hängande ur munnen.

  Snoken går i dvala redan i början av oktober. Den övervintrar på frostfritt djup i håligheter och gångar i marken. Snokarna vaknar ur dvalan i början av maj - de första kan ringla sig ut redan i april. Snoken är skyggare än huggormen och är ofarlig för människan eftersom den saknar giftänder.

 • Huggormens blick är stickande

  Huggormens pupill är vertikal, snokens är rund.

  Under vintern går huggormarna i dvala i håligheter t.ex. under rötter, men också i stenrösen eller rishögar. Huggormarna uppsöker nästan alltid samma övervintringsplatser år efter år. I mars-april brukar huggormarna vakna ur vinterdvalan. Hanarna vaknar före honorna.

 • Digiträning: Använd e-postens adressfält rätt

  Tänk på datasäkerheten när du skriver e-post.

  Då man sänder e-post är det bra att minnas datasäkerheten: kan det vara till skada om mottagarna kan se varandras e-post? Är det ok för alla mottagare att deras adresser är synliga?

 • Digiträning: Så här frigör du minne på din telefon

  Så här frigör du minne på din telefon.

  När du köper telefonen kan det verka som att den har ett enormt minne. Men efter att du laddat ned ett antal appar är minnet redan betydligt fullare. I den här artikeln får du tips på hur du kan frigöra lagringsutrymme på din mobilapparat.

 • Digiträning: Spåra din försvunna apparat

  Tips för hur du kan spåra din försvunna telefon eller iPad.

  Glömde du telefonen på jobbet eller trillade den kanske ur fickan i bussen på väg hem? Eller misstänker du att den kan ha blivit stulen? Du kan förhindra att någon annan kan använda din försvunna apparat genom att ta kontakt med operatören per telefon eller via deras hemsida på nätet.

 • Digiträning: Ladda kartor till din telefon offline

  Det är värt att göra i förväg, med god uppkoppling.

  Om du ska åka till en plats där internet är långsamt, mobildata är dyrt eller du inte kan koppla upp dig alls, kan du spara ett område från Google Maps på telefonen eller surfplattan och använda det offline.

 • Digiträning: Hitta bilder du får använda fritt

  Det kryllar av bilder på nätet, men vilka får du använda?

  Det finns massor med bilder på nätet som du med vissa restriktioner kan använda. När du känner till principerna kan du använda bilder som upphovsmannen har definierat som fria att använda.

 • Digiträning: Säg hej med en emoji!

  Lär dig att ta i bruk emojier.

  Får du underliga meddelanden från din kompis? Det här kan bero på att din mobil saknar ett tangentbord som stöder emojier. I den här digiträningen lär du dig att installera emoji-tangentbordet.

 • Digiträning: Instagram - fokusera på bilderna

  Så här fungerar Instagram.

  Instagram är ett socialt medium som växer i snabb takt. I fjol växte Instagrams användning med 10 procent. I den här digiträningen får du veta hur du skapar ett konto på Instagram och kommer igång.

 • Digiträning: Uppdatera din webbläsare för datasekretessens skull

  Så här uppdaterar du din webbläsare.

  För att skydda din dator är det viktigt att du regelbundet uppdaterar alla de program som har installerats i datorn. Lättast uppdaterar du programmen genom att använda automatiska uppdateringsfunktioner. Datorn smittas i allmänhet av ett skadligt program genom ett icke-uppdaterat webbläsartillägg.

 • Gnomens guide till fysiken

  Gnomen söker svar på fysikens lagar.

  I serien Gnomens guide till fysiken vandrar gnomen omkring I trollkarlens stora hus och söker svar på fysikens lagar. Kan svaren hittas hos trollkarlen, hos forskaren, hos astronauten i rymden eller i programmet Fysiksport på den gamla teven i städskrubben?

 • Planeterna i vårt solsystem

  Det finns åtta planeter i vårt solsystem

  Det finns åtta planeter i vårt solsystem: Merkurius, Venus, Tellus, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus och Neptunus. Planeterna kretsar runt solen som är den stjärna som ligger närmast oss.

 • En bildhälsning från solsystemet

  Häftiga bilder från Cassini- och Junosondens vårsäsong.

  Solsystemets "mästerfotografer", rymdsonderna Cassini-Huygens och Juno har varit flitiga den gångna vårsäsongen. Här är ett urval från deras bildkonst under de gångna månaderna.

 • Snart är fusionsenergin här – eller?

  När ska energiproduktionens heliga graal bli verklighet?

  Fusionsenergin skulle i princip lösa alla våra energiproblem: ren, immun mot Tjernobyl-typens olyckor och med bränsle som aldrig tar slut. Häromdagen togs ännu ett steg mot det målet i England. Men ännu är det långt kvar att gå innan vi är där.

 • Edith Södergran - en poet före sin tid

  Edith Södergran var en av sitt sekels stora poeter.

  Edith Södergran ses som en av Nordens största poeter. Hennes nyskapande dikter och deras för tiden ovanliga innehåll och fria form gjorde att man inte riktigt förstod henne medan hon levde. I dag har hon påverkat flera generationer av författare.

 • Eino Leino var en mammas pojke, kvinnotjusare och poet

  Poeten Eino Leino gungade i gudarnas gunga.

  I Esplanadparken i Helsingfors står poeten Eino Leino staty i sin slängkappa. Hans dikter handlar ofta om hur vackert och kort livet är. Själv blev han 47 år. Hans födelsedag, den sjätte juli, firas i vårt land som Diktens och sommarens dag.

 • Grymt härligt i Norden

  Här kan du se alla avsnitt av serien Grymt härligt i Norden.

  Professor Stranglövs assistent Grisen har ätit upp bilderna till bibliotekets mest dyrbara bok. Nu måste Grisen resa runt i Norden och ta nya bilder så att Stranglöv skall kunna återlämna boken till biblioteket.

 • "Grisens resa i Finland" visar historiska platser

  12 avsnitt med "Grisen" som reser runt i Finland.

  Den bekanta grisen från serien "Grymt härligt i Norden" reser i den här serien runt i Finland och bekantar sig med olika historiska platser. Serien är lämplig för lågstadieklasser.

 • Kom med i Yle Nyhetsskolan

  Nu kan man anmäla sig till våren 2017!

  Vill ni göra egna nyheter och nå ut till en stor publik? Gå då med i Svenska Yles projekt i mediefostran, Yle Nyhetsskolan. Där får man chansen att bli ung nyhetsreporter och lära sig mer om till exempel källkritik, rubriksättning och intervjuteknik.

 • Essä: Den farliga stolta antirasismen

  En text om vit yttrandefrihet som ett hot mot icke-vita.

  Det största problemet med rasism är den tysta vita majoriteten. Ungefär så hävdar författaren James Baldwin, en av postkolonialismens mest ikoniska tänkare. Jag skulle hävda att en vit majoritet som består av stolta icke-rasister kan bli ett lika stort problem, skriver Adrian Perera.

 • Varför blir någon flykting?

  Över 40 000 människor blir flyktingar varje dag.

  Inte sedan andra världskriget har så många människor varit på flykt i världen. Det finns idag över 60 miljoner människor på flykt i världen. Hälften av dem är barn. Den här artikeln försöker åskådliggöra situationen just nu.

 • Språkkolumnen: Kan man roa sig med partiklar?

  Heter det sätt ner dig eller sätt dig ner?

  Man kan vara språkligt kreativ med små medel, men man måste ändå följa vissa regler. Språkvårdaren Minna Levälahti nördar in sig på uttryck som sätta ner, sätta ner sig och sätta sig ner.

 • Räven - ett anpassningsbart rovdjur

  Där det finns mat, finns ofta också rävar.

  Rävar kan man träffa på nästan överallt. De anpassar sig väl till olika miljöer och är inte särskilt kräsna med sin föda. Där det finns mat, finns ofta också rävar.

 • Björnen är Finlands nationaldjur

  Brunbjörnen är det farligaste rovdjuret i Finland.

  Björnen (Ursus arctos) är Finlands nationaldjur och Europas största rovdjur. Brunbjörnen är också det farligaste rovdjuret i Finland, men lyckligtvis är den skygg och undviker närkontakt med människor. Den stiliga och kraftiga brunbjörnen har genom tiderna fascinerat oss människor.

 • Kroppen, snoppen och snippan i en serie om puberteten

  Serien Pubertet är en avklädd resa i den växande kroppen.

  Hormonerna skapar förvirring och den egna kroppen kan kännas främmande och konstig. I "Newtons serie om puberteten" går programvärd Line Jansrud igenom vad som händer i kroppen under puberteten på ett lättfattligt, handgripligt och humoristiskt sätt.

Nyligen publicerat - Vetamix