Hoppa till huvudinnehåll

EU-kommissionens ordförande: Sanktionerna mot Ryssland hävs ej

Ryssland måstye följa Minskavatlet innan de ekonomiska sanktionerna kan hävas konstaterade EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker i Sankt Petersburg
Ryssland måste följa Minskavtalet innan de ekonomiska sanktionerna kan hävas, sade EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker i Sankt Petersburg Ryssland måstye följa Minskavatlet innan de ekonomiska sanktionerna kan hävas konstaterade EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker i Sankt Petersburg Bild: EPA/MAGALI GIRARDIN Jean-Claude Juncker

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker har upprepat villkoren för att sanktionerna mot Ryssland hävs när han idag talade inför ett ekonomiskt forum i Sankt Petersburg.

Juncker sa att Ryssland måste följa Minskavtalet om Ukraina till punkt och pricka innan de ekonomiska sanktionerna hävs.

- Ryssland är part i Minskavtalet och följande steg är klart: avtalet måste följas, det är enda sättet att häva sanktionerna, konstaterade Juncker.

Han försvarade sig också mot en del EU-länders kritik om att han inte borde ha deltagit i forumet, eftersom det kan sända fel signal om att EU är redo att mjuka upp sanktionerna.

- Jag anser att vi måste tala med Ryssland, med dess ledarskap och med folket. För en del är det här en radikal idé men för mig är det sunt förnuft, sa Juncker.

Relationer kan repareras

Juncker sa att relationerna mellan EU och Ryssland ännu kan repareras men han upprepade att EU inte kan acceptera ockupationen och annekteringen av Krim eftersom det har skakat grundläggande europeiska säkerhetsprinciper.

EU-ledare och västeuropeiska företagsledare har i praktiken bojkottat det ekonomiska forumet i Sankt Petersburg under de senaste två åren.

Årets forum samlade ändå fler toppdeltagare från väst, bland dem alltså Juncker och Italiens premiärminister Matteo Renzi. Från Finland deltar näringsminister Olli Rehn (C).

EU kan överleva Brexit

Juncker kommenterade också den brittiska folkomröstningen om ett utträde ur EU, efter att två nya opinionsmätningar stärkte intrycket av att de som förespråkar en så kallad Brexit har förstärkts under den senaste veckan.

- Om Storbritannien lämnar EU så inleder det en period av stor osäkerhet, både bland britterna, inom EU och även globalt, sa EU-kommissionens ordförande.

- Jag tror inte att Europeiska unionen hotas av död om Storbritannien utträder, eftersom vi kan fortsätta processen för ett närmare samarbete i Europa.

Han medgav i alla fall att man måste ta lärdom av den brittiska folkomröstningen eftersom "euroskepticismen inte råder enbart i Storbritannien."

- EU kommer att överleva, det råder inga tvivel om det, men det är mycket lättare att överleva om man är 27 än om man är ensam, tillade Juncker.