Hoppa till huvudinnehåll

Folk får gå från Wärtsilä redan i dag

Utmarsch från Wärtsilä i Vasa
Arkivbild. Utmarsch från Wärtsilä i Vasa, april 2016. Utmarsch från Wärtsilä i Vasa Bild: Yle/Jukka Tyni wärtsilä

De som blir utan jobb på Wärtsilä i Vasa får gå genast. Wärtsilä började på torsdag morgon ge besked till de personer som sägs upp.

Uppsägningarna träder i kraft omedelbart och de uppsagda har ingen arbetsplikt. Många lämnade arbetsplatsen genast de fick besked.

Matti Latvakoski, arbetarnas förtroendeman, säger att samtliga berörda arbetare fick sina besked under torsdagen. Ralf Holmlund, förtroendeman för tjänstemän och högre tjänstemän, hade på torsdag eftermiddag uppfattningen att omkring hälften av de berörda tjänstemännen har fått sina besked.

Latvakoski säger att arbetarna inte kommer att marschera ut. Någon annan protest ordnar man heller inte. Latvakoski konstaterade redan i onsdags att personalen är för trött för att tänka på protester.

Inte heller tjänstemännen kommer att visa sitt missnöje med en utmarsch eller annan protest.

- Det har varit en katstrofal dag. Alla är chockade. Det finns ingen vilja eller tid att tänka på något sådant nu. Vi har bara sprungit omkring och kollat att alla klarat sig till eftermiddagen, säger Holmlund.

Wärtsilä meddelade på onsdagen att man säger upp 183 personer. Av dem finns 172 i Vasa. Av de 183 är 100 arbetare och 83 tjänstemän.

Inga avgångsvederlag betalas ut. Holmlund uppger att de uppsagda får normal lön tills uppsägningstiden tar slut. Med sista lönen får de också utbetalt den semester de har kvar outtagen.