Hoppa till huvudinnehåll

Fotbolls-EM: Tysk varning för huliganer

Oroligt på läktaren under matchen mellan England och Ryssland.
Oroligheterna på läktaren har varit hett debattstoff under EM. Här hettar det till under matchen mellan England och Ryssland. Oroligt på läktaren under matchen mellan England och Ryssland. Bild: / All Over Press huliganism,pyrotechnical machine,Europamästerskapet i fotboll 2016

I Tyskland ser polisen med viss oro fram emot kvällens match mellan Tyskland och Polen vid fotbolls-EM i Frankrike. Man varnar för att tyska huliganer kan ställa till med bråk i samband med matchen.

Redan inför matchen mot Ukraina i söndags hade den tyska polisen infört kontroller vid gränsen mot Frankrike.

Kontrollerna till trots kom det inför matchen i staden Lille, till scener där ett tiotal tyska huliganer och högerextremister gav sig på fredliga ukrainska supportrar.

Enligt uppgift handlade det om huliganer som på hemmaplan är bittra fiender, men nu under EM har gått in för att samarbeta. De flesta av de här huliganerna när sympatier för östtyska klubbar som till exempel Dynamo Dresden och Chemnitzer FC.

Tyska huliganexperter räknar med att turneringen i Frankrike är särskilt lockande för huliganer från många länder. Här har man en ”sista chans” att ställa till med problem, då de kommande turneringarna inte erbjuder den här möjligheten.

Brutala poliskrafter och repressiva statsapparater håller huliganerna borta från VM-turneringarna i Ryssland och Qatar.

Den mellan många länder uppdelade EM-turneringen år 2020 erbjuder inte heller huliganerna en lika lockande arena som årets turnering.

Kritik mot franska polisen

Inför matchen mot Polen har den tyska polisen varnat de franska myndigheterna för att det kan komma till nya våldsamheter.

De tyska och polska huligangrupperna är sedan tidigare bittra fiender och det handlar om en så kallad högriskmatch.

Den tidigare säkerhetschefen vid det tyska fotbollsförbundet, Helmut Spahn, kommer med hård kritik mot den franska polisen. Enligt Spahn har fransmännen inte varit speciellt villiga att samarbeta med andra länders myndigheter när det gäller huliganerna.

I en intervju för tidningen Bild hoppas Spahn att man inför matchen mellan Tyskland och Polen har dragit lärdomar av kravallerna i Marseille och att man har tagit varningarna från utlandet på allvar.

Skamligt förflutet

I ett internt papper som tidningen Der Spiegel har kommit över skriver den ansvariga polismyndigheten ZIS att de tyska huliganerna när som helst kan ställa till med allvarlig oreda.

I Lille var omkring 300 tyska huliganer på plats och man räknar med att gruppen kan ha växt sig större. Vid gränsen mot Frankrike har man hittills stoppat ett tjugotal sedan tidigare kända huliganer.

Under VM-turneringen i Frankrike år 1998 var det tyska huliganer, som i staden Lens attackerade och allvarligt skadade den franske polismannen Daniel Nivel.

Inbjuden av det tyska fotbollsförbundet satt Nivel på läktaren under matchen mellan Tyskland och Ukraina.