Hoppa till huvudinnehåll

Har staten skäliga hyror?

Jean Sibelius 150-årsjubileumsutställning på Ateneum 2014-15
Ateneum ägs av det statliga affärsverket Senatfastigheter. Jean Sibelius 150-årsjubileumsutställning på Ateneum 2014-15 Bild: YLE/Marit Lindqvist jean sibelius

En tipsare vill att Svenska Yle granskar Senatfastigheter som har hand statens fastighetsegendom. Enligt tipsaren kräver Senatfastigheter för höga hyror av statliga ämbetsverk och instanser. Den operativa verksamheten lider medan staten flyttar pengar från en ficka till en annan, anser tipsaren.

Senatfastigheter är ett statligt affärsverk som är underställt finansministeriet. När vi börjar ringa runt, visar det sig att kritiken mot hyrorna redan har noterats. Staten tog i bruk ett nytt hyressystem från och med början av 2016. Nu bestäms hyrorna för statliga ämbetsverk enligt självkostnadspris. I praktiken innebar det här en hyressänkning på cirka femton procent för Senatfastigheters hyresgäster.

Det här syns i statsbudgeten för år 2016, till exempel inrikesministeriet beräknas betala över 6 miljoner euro mindre till Senatfastigheter. Allt som allt beräknas affärsverkets hyresinkomster minska med 45 miljoner euro.

Senatsfastigheter har hand om över 9700 byggnader vars värde är ungefär 4,6 miljarder euro.

Hör gärna av er om ni vet mer. Fungerar självkostnadsprincipen?

Tips-id: 7202

Tipsa Spotlight

Detta är ett offentligt tips som har skickats in till Spotlight. Uppgifterna i tipset är inte bekräftade.