Hoppa till huvudinnehåll

Hundköttsfestival i Kina allt populärare efter protester

Hundar till försäljning i Yulin under fjolårets hundköttsfestival 21.6.2015
Hundar till försäljning i Yulin under fjolårets hundköttsfestival 21.6.2015 Hundar till försäljning i Yulin under fjolårets hundköttsfestival 21.6.2015 Bild: EPA/STR CHINA OUT Hundkött,Yulin, Guangxi,Kina,djurskydd

Internationella och kinesiska protester mot den årliga hundköttsfestivalen i Yulin tycks ha slagit slint. Festivalen verkar bara bli allt populärare.

- Försäljningen av hundkött i min butik är mycket högre än tidigare, i fjol steg den med åtminstone 50 procent, säger hundköttsförsäljaren Lin till nyhetsbyrån AFP.

Hans hundköttsaffär finns i staden Yulin, i den fattiga Guangxi-regionen i södra Kina. Där hålls en hundköttsfestival varje år.

Internationella kändisar och både internationella och kinesiska djurrättsgrupper har fördömt festivalen där över 10 000 hundar slaktas årligen.

En kock stekte hundar på fjolårets hundköttsfestival i Yulin 21.6.2016
En kock stekte hundar på fjolårets hundköttsfestival i Yulin 21.6.2016 En kock stekte hundar på fjolårets hundköttsfestival i Yulin 21.6.2016 Bild: EPA/STRINGER Hundkött,Kina,Yulin, Guangxi

Enligt aktivister blir hundarna ofta slagna till döds eller kokta levande, eftersom det finns lokala uppfattningar om att rädda hundar smakar bättre.

Utländsk kritik väcker den kinesiska patriotismen

Djurrättsaktivisternas protester har slagit tillbaka mot dem som protesterat. Åtminstone om man ska tro hundköttsförsäljaren Lin.

- På grund av protesterna vet fler människor att vi har en hundköttsfestival i Yulin, så alla kommer hit för att smaka. När vi närmar oss festivalen är alla hotell i Yulin fullbokade, säger Yulin.

Också en del kinesiska hundvänner säger att protesterna misslyckats och att det är speciellt de internationella protesterna som slagit tillbaka, på grund av kinesisk patriotism.

- När utlänningar kommer till Kina och säger att Kina har det här eller det där problemet så blir människor upprörda, säger en anonym hundvän i Yulin till AFP.

Ett skyddshem för hundar i Changchun, provinsen Jilin, i nordöstra Kina. Skyddshemmet är grundat av Wang Yan, en kinesisk miljonär och hundvän.
Ett skyddshem för hundar i Changchun, provinsen Jilin, i nordöstra Kina. Skyddshemmet är grundat av Wang Yan, en kinesisk miljonär och hundvän. Ett skyddshem för hundar i Changchun, provinsen Jilin, i nordöstra Kina. Skyddshemmet är grundat av Wang Yan, en kinesisk miljonär och hundvän. Bild: EPA/MARK CHINA OUT Kina,hund,skyddshem,djurskyddshem,djurskydd

Men samma person säger att lokalpatriotismen i Yulin har lett till att människor där också rasar över inhemsk djurrättsaktivism och till att hundkött blivit allt populärare.

En del utländska aktivister tror att den reaktionen i så fall gäller bara på kort sikt.

Från den amerikanska organisationen djurrättsorganisationen Humane Society International berättas att deras kampanj för att stoppa hundköttsfestivalen, #StopYulin är organisationens "största" kampanj just nu.

- Ett bakslag på kort sikt, ja. Men på längre sikt ska ni inte oroa er, säger HSI:s Kinaexpert Peter Li.