Hoppa till huvudinnehåll

Kanada gör nationalsången mer könsneutral

Kanadas flagga vajar i vinden.
Många är nöjda – men alla gillar inte det nya förslaget. Kanadas flagga vajar i vinden. Bild: xpbimages.com/All Over Press Kanadas flagga

”Dina söner” blir till ”alla oss” då Kanada går in för en mer inkluderande nationalsång.

O Canada

Our home and native land!

True patriot’s love in all thy sons command

Så inleds Kanadas nuvarande nationalsång. För tillfället exkluderar den hälften av invånarna. Nu blåser förändringens vindar – ett förändringsförslag har godkänts med klar majoritet i det kanadensiska underhuset.

Den tredje raden ska strykas och ersättas med: True patriot’s love in all of us command. ”Dina söner” byts alltså ut mot ”alla oss”.

Förslaget måste ännu godkännas av senaten för att träda i kraft. Inget tyder på att senaten skulle sätta käppar i hjulet för planerna.

Alla är inte nöjda

Många hyllar lagförslaget, men alla är inte nöjda. Kvinnominister Patty Hajdu (Kanadas liberala parti) hör till den som gillar den nya nationalsången.

– Jag tycker att det är väldigt viktigt och poängterar starkt jobbet vi gör för jämlikheten i vårt land, sade hon innan omröstningen.

Men den konservativa falangen i Kanada ser inte med blida ögon på förslaget.

Den konservativa parlamentsledamoten Karen Vecchio säger att förslaget kan leda till tråkiga följder. Snart kan man ifrågasätta alla textrader i nationalsången, menar hon.

– Då kan vi förändra hela nationalsången till någonting vi inte ens känner igen, säger hon till CBC.

Kanadas premiärminister Justin Trudeau har fokuserat på jämlikhet sedan valet i oktober i fjol.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes