Hoppa till huvudinnehåll

Kari-Pekka Kyrö frias – vill återvända till idrotten

Kari-Pekka Kyrö, 2010.
Kari-Pekka Kyrö gav ett ansikte för finländsk dopning i början på 2000-talet. Kari-Pekka Kyrö, 2010. Bild: Mauri Ratilainen / All Over Press Kari-Pekka Kyrö

Finlands skidförbund vill upphäva Kari-Pekka Kyrös livstidsavstängning. Nu siktar den dopningsbefläckade tidigare landslagstränare på att återvända till idrotten.

I över 15 år har Kari-Pekka Kyrö suttit vid skampålen. Den dåvarande landslagstränaren stängdes tillsammans med flera andra blåvita skidledare av från all idrottsverksamhet efter dopningsskandalen i VM i Lahtis 2001.

Efter det har flera av de övriga fällda blivit kvitt sina avstängningar – och nu ser också Kyrös livstidsavstängning ut att upphävas.

– Jag kände att jag har lidit tillräckligt av mitt straff. Jag har också fått uppfattningen att det fanns chanser till att upphäva avstängningen, säger Kyrö till Yle Urheilu.

Vill besöka Lahtis-VM

Kyrö bad i våras på eget initiativ om en upphävning av Finlands skidförbund, som enhälligt friade honom under sitt styrelsemöte på onsdagskvällen.

Beslutet ska ännu bekräftas av bland annat Finlands antidopningsbyrå samt det internationella skidförbundet FIS.

FIS generalsekreteraren Sarah Lewis konstaterade i samband med upphävningen av Jarmo Riskis avstängning för några år sedan att FIS litar på de nationella förbunden i dessa ärenden.

Jari Isometsä, skid-VM 2001.
Jari Isometsä var en av sex finländare som åkte fast för hemohes i hemma-VM 2001. Jari Isometsä, skid-VM 2001. Bild: All Over Press Jari Isometsä

– Världen förändras och säkert har allas vår idrottsvärld förändrats mycket under de senaste tio åren, säger Kyrö som gärna vill vara på plats när Lahtis på nytt står värd för VM nästa vinter.

– Det är på ett sätt jubileumstävlingar, och på en emotionell nivå känns det jäkligt tungt att tänka att jag är någon slags negativ imagebelastning. Kanske det är trevligare att följa med tävlingarna som en fri man.

Vill återvända

Tiden efter VM 2001, där sex finländska skidåkare åkte fast för dopning, har varit tung för Kari-Pekka Kyrö som inte fått ha någonting med skidverksamhet att göra.

– Det har varit tufft. Det här är det enda yrket jag är utbildad till och som jag åtminstone i viss mån behärskar. Både socialt och yrkesmässigt har det varit ett oerhört hårt straff.

Nu vill Kyrö gärna återvända till idrotten. Några omedelbara och klara planer på hur framtiden ser ut har han inte, men intresset finns.

– Jag är intresserad av att återvända till idrotten. Uttryckligen det, säger Kyrö till Ilta-Sanomat.

– De som inte är tränare till själen förstår inte den här världen. Man söker sig egentligen inte till tränaryrket, man blir tillkallad.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport