Hoppa till huvudinnehåll

Krisen i Venezuela allt djupare – fyra döda i matkravaller

Personer protesterar på gatan i Venezuela.
Den eskalerande krisen har lett till utbredda protester och kravaller. Personer protesterar på gatan i Venezuela. Bild: EPA. protester,kravaller,Venezuela

Fyra dog och minst 400 greps efter den senaste protestaktionen i Venezuela. Det sjunkande oljepriset har lamslagit landet och har lett till en akut matbrist.

En våg av stölder och matkravaller har krävt fyra liv i Venezuela. Invånare har protesterat mot socialistregeringen och matbristen på flera orter, skriver AP och Reuters.

Enligt en organisation som följer med våldsamheterna i Venezuela inträffar minst tio matstölder och plundringar varje dag.

I staden Cumara plundrade invånare tiotals butiker. Det ledde till att runt 400 personer greps.

Det råder brist på bland annat mat, läkemedel och elektricitet i landet, som drabbats hårt av de sjunkande oljepriserna samt torka. Oljan står för 95 procent av Venezuelas intäkter.

Människor protesterar på gatan i krisdrabbade Venezuela.
Invånare i Venezuela har protesterat i hela landet. Människor protesterar på gatan i krisdrabbade Venezuela. Bild: EPA protester,Venezuela

Vill avsätta presidenten

President Nicolas Maduro har försökt kontrollera situationen genom att utfärda undantagstillstånd. Maduro har gett order om militärövningar och beslagtagande av fabriker.

Oppositionen kräver en folkomröstning om att avsätta president Maduro, men presidenten har meddelat att en omröstning tidigast kan ordnas år 2017.

Bristen på råvaror har bland annat gjort att man slutat producera Coca-Cola.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes