Hoppa till huvudinnehåll

Mycket spring i dörrarna under Postbackens fars

Karaktärerna Patrik och Vivi blir tagna på bar gärning i pjäsen En fru för mycket.
Karaktärerna Patrik (Jermo Grundström) och Vivi (Charlotta Liitiäinen) blir tagna på bar gärning i pjäsen En fru för mycket. Karaktärerna Patrik och Vivi blir tagna på bar gärning i pjäsen En fru för mycket. Bild: Yle / Hanna Othman charlotta liitiäinen,Postbacken,teaterkonst

Farsen En fru för mycket hade premiär med halvfull läktare, men stämningen var desto varmare och skratten skallade över arenateatern i Illby.

Borgåbygdens ungdomsförbunds sätter i sommar upp pjäsen En fru för mycket i Illby öster om Borgå centrum. I onsdags var det premiärdags för amatörteatern.

Farsen är skriven av Derek Benfield och handlar om Patrik Sommardahl som är en tv-programledare med ålderskris. Han är lite på femtio och rädd för att han börjar bli för gammal för tv.

Sarah Haglunds karaktär Jenny i pjäsen En fru för mycket.
"Långbenta kalaspinglan" Jenny (Sarah Haglund) låtsas vara Patriks fru. Sarah Haglunds karaktär Jenny i pjäsen En fru för mycket. Bild: Yle / Hanna Othman sarah haglund,Postbacken
Karaktärerna Hans och Patrik diskuterar på scenen i pjäsen En fru för mycket.
Patriks granne Hans (John Whitesmith) skryter om sina kvinnoäventyr. Karaktärerna Hans och Patrik diskuterar på scenen i pjäsen En fru för mycket. Bild: Yle / Hanna Othman john whitesmith,Postbacken

Hans tv-bolag har nyligen anställt en ny direktör som är väldigt religiös. När pjäsen börjar väntar Patrik på att den nya direktören ska komma på besök för att prata om framtiden för hans tv-program.

Men Patrik har också en granne som är lite av en kvinnokarl, och han hämtar upp en av sina flickvänner till Patrik eftersom det redan väntar en annan flicka hemma hos honom. Då kommer förstås direktören på besök och grannens flickvän ljuger ihop att hon är Patriks fru.

Erik Snellmans karaktär Roy From i pjäsen En fru för mycket.
Direktören Roy From (Erik Snellman) är rädd för hur Patriks kärleksliv ska gå ihop med hans jobb som programledare för ett familjeprogram. Erik Snellmans karaktär Roy From i pjäsen En fru för mycket. Bild: Yle / Hanna Othman erik snellman,Postbacken

På det sättet sätter en liten lögn igång en skred av händelser som leder till fler lögner. Och mycket smällande i dörrar.

Det blir bara galet, men också väldigt roligt.

Karaktärerna Patrik och hans fru Keth på scenen i pjäsen En fru för mycket.
Patriks fru Keth (Mia Lybeck) undrar vad det är för en handväska som hon hittar i sitt hem. Karaktärerna Patrik och hans fru Keth på scenen i pjäsen En fru för mycket. Bild: Yle / Hanna Othman mia lybeck,Postbacken

Regissören Katarina Stolt säger att skådespelarna har jobbat hårt på tempot då de har övat.

- Fars kräver väldigt mycket tempo. Vi måste få upp tempot mot slutet så att det blir det där klimaxet då allt trassel reder ut sig, säger Stolt.

Farsen En fru för mycket går på Postbacken i Borgå i två veckor, den sista föreställningen är 30 juni. Arrangör är BUF, Borgåbygdens ungdomsförbund.