Hoppa till huvudinnehåll

Ny båt sätter fart på Pellinge FBK

Oljebekämpningsbåt
Den nya oljebekämpningsbåten utanför Pellinge. Oljebekämpningsbåt Bild: Yle/Mikael Kokkola mjk

Snabb, sjösäker och lätthanterlig är Pellinge FBK:s nya farkost. Den splitternya oljebekämpningsbåten har varit i bruk i lite över en vecka.

Kårchef Kaj Eriksson trycker sakta men bestämt ner de båda gasreglagen. Motorerna går bums upp i varv. Båten flyger lätt fram i 30 knop över den lilla fjärden. Sandholmen närmar sig snabbt.

De goda kör- och sjöegenskaperna prisas lyriskt av kårchefen.

- Båten är otroligt bra att köra. Den är stabil och kan manövreras precis som man vill. Båten går att tvinna runt lillfingret efter lite körövning.

Oljebekämpningsbåt
Oljebekämpningsbåt Bild: Yle/Mikael Kokkola mjk

För att bevisa tesen gör han en snabb, tvär gir åt styrbord. En tajt u-sväng i goda 30 knop. Oljebekämpningsbåten syder nätt till och accelererar stabilt ut ur kurvan. Skrovet ligger hela tiden fint i sjön.

Snabbt och säkert tar Pellinge FBK sig nu fram bland de många holmarna och öarna.

- Med den här kommer vi snabbt i väg och kan ta i land precis var som helst, säger Eriksson. Djupgåendet är det samma som för vår gamla båt.

Oljebekämpningsbåt
Oljebekämpningsbåt Bild: Yle/Mikael Kokkola pellinge fbk

Oljebekämpningsbåten IU 578 väger 7,5 ton är nästan tio meter lång, behöver 50 cm vatten under kölen och har en toppfart på cirka 34 knop. Två dieselmotorer på 230 hk sätter fart på skrovet.

Båten är tillverkad av Borgåföretaget Weldmec Marine och kostade omkring en halv miljon euro. Oljeskyddsfonden svarar för merparten av kostnaderna.

Oljebekämpningsbåt
Brandmästare Leif Ekholm, kårchef Kaj Eriksson och Alexander Eriksson. Oljebekämpningsbåt Bild: Yle/Mikael Kokkola brandmän,pellinge fbk

I och med att båten nu är utplacerad på Pellinge är brandmästare Leif Ekholm från Östra Nylands räddningsverk nöjd med den flottilj av oljebekämpningsbåtar som finns i regionen.

- Det är vår båt, men vi har stationerat den här på Pellinge hos FBK. I fall av oljeolycka rycker den ut för att ankra de oljebommar vi lägger ut från andra större farkoster.

I Tolkis finns 1 500 meter oljebom att snabbt transportera till en olycksplats.

- Målet är att på två timmar kunna lägga ut bommarna var som helst längs vår 80 kilometer långa kustremsa mellan Sibbo och Lovisa, säger Ekholm.

Oljebekämpningsbåt
Vid behov kan båten utrustas med oljeuppsamlingsutrustning. Oljebekämpningsbåt Bild: Leif Ekholm oljebekämpningsbåt pellinge

Trots tankertrafiken till Sköldvik har det till all lycka gått många decennier sedan den senaste oljeolyckan på Finska viken. Oljebekämpningsbåten på Pellinge får förhoppningsvis helt andra uppdrag.

- För oss är det fråga om en oljebekämpningsbåt som vi också kan använda som brandbåt. Från att bekämpa eldsvådor till att rycka ut för sjuktransporter. Vi kan till exempel ta ombord en person som ligger på bår, säger kårchef Kaj Eriksson.

Bilden är tagen från hytten på en båt. Man ser ett digitalt sjökort och en radio framför fönstret.
Bilden är tagen från hytten på en båt. Man ser ett digitalt sjökort och en radio framför fönstret. Bild: Yle/Mikael Kokkola Plotter,sjökort

För öbor och sommargäster betyder den nya båten att hjälpen snabbt kan komma fram trots att sjöbevakningsstationen har flyttat bort från Glosholm.

- Något större fel med vår gamla båt från 1970-talet är det ju inte, men visst är allt lättare och bättre på den här.

- Nu gäller det för oss att öva, öva och åter öva med båten under hela sommaren.

För intresserade går det bra att kliva ombord på den nya oljebekämpningsbåten på lördagen den 18 juni, då det ordnas en säkerhetsdag på Benitas café på Sandholmsudden.