Hoppa till huvudinnehåll

Ny migranttragedi i Nigers öken

Migranter från Mali i ett ökenlandskap efter att de flytt Sirte, Libyen i september 2011
Migranter från Mali i öknen efter att de flytt Sirte, Libyen i september 2011. Migranter från Mali i ett ökenlandskap efter att de flytt Sirte, Libyen i september 2011 Bild: EPA/GUILLEM VALLE Niger,migranter,Libyen

34 migranter, inklusive 20 barn, har hittats döda i öknen i Niger efter att de övergivits där av människosmugglare.

- 34 människor, inklusive fem män, nio kvinnor och 20 barn dog när de försökte korsa öknen, löd uttalandet från inrikesministeriet i Niger.

Kropparna hittades nära gränsen till Algeriet. Bara två av de avlidna har tillsvidare identifierats och de är från Niger.

Myndigheter som intervjuats av nyhetsbyrån AFP tillägger att migranterna antagligen dog av törst efter att ha övergivits av människosmugglare.

I oktober 2013 hittades nästan 100 afrikanska migranter döda i öknen i Niger. Också av dem var ungefär hälften barn.

Många av de migranter som dör i öknen hittas aldrig.

Också EU försöker stoppa de afrikanska migranterna

Tusentals människor har flytt fattigdomen i Mali och Niger till just Algeriet under de senaste åren. Många av dem försöker sedan ta sig vidare till Europa.

På grund av det kaotiska läget i Libyen väljer många att söka sig till Algeriet istället för Libyen. Men efter en överenskommelse mellan Niger och Algeriet skickades åtminstone 7 000 migranter tillbaka till sitt hemland från Algeriet under 2015.

Också EU försöker stoppa de afrikanska migranterna. I förra veckan föreslog EU-kommissionen att EU ska använda flyktingavtalet med Turkiet som modell för liknande avtal med en del länder i Afrika.

I utbyte mot investeringar och bistånd ska länderna stoppa människor från att migrera till Europa och ta tillbaka dem som avvisas från EU-länder.

Läs också