Hoppa till huvudinnehåll

Rockabillyrebeller och cruising i Nykarleby

Mikael Storbjörk
Mikael Storbjörk Mikael Storbjörk Bild: Yle/Roger Källman rockabilly

På fredag och lördag vankas det jänkarbilar, cruising och rockabilly på Juthbacka i Nykarleby. Bilklubben Road Rockets håller sitt årliga American Car Meeting och har bokat legendariska Matchbox som underhållning.

- På fredag kväll är det crusing genom Nykarleby, med start klockan 20. Sen är det korvgrillning på torget och annat trevligt program, säger Mikael Storbjörk, mångårig medlem i Road Rockets.

Fredagscrusiningen brukar enligt Mikael locka mellan 120 och 150 bilar. Nykarlebyborna söker sig ut och beundrar ekipagen.

Legender på scen

Lördagen inleds klockan 12 med bilutställning och swap meet. Dagsprogrammet brukar locka upemot 1000 besökare.

På kvällen, med start ca kl 21, är det dags för konsert. Först på scen är Vasabandet Stompin' Shoes. De följs vid midnattstid av huvudartisten Matchbox.

- Vi har haft många fina band på Juthbacka under året, men i år så slår vi nog riktigt på stort, säger Mikael.

Rockabillybandet Matchbox grundades redan år 1971 och är kända för klassiska låtar som "Midnight dynamos" och "Rockabilly rebel".

- Det är samma banduppsättning som då de slog igenom 1978, säger Mikael.

Kvällskonserten brukar locka mellan 300 och 450 inbetalda. Publikrekordet slogs då svenska Go Getters spelade.

- Nu i år så tror vi nog att det kommer mera publik, för det har faktiskt varit stort förhandsintresse. Ryktet går att vi har Matchbox här!

Affischer för American Car Meeting
Affischer för American Car Meeting Bild: Yle/Roger Källman jänkarbilsträff

En träff som blev en klubb

Road Rockets grundades år 1999 eller 2000 - därom tvista de lärda, säger Mikael Storbjörk. Det hela började med att ett gäng från Oravais och Nykarleby höll en bilträff vid kaffestugan i Oravais.

Första året var träffen rätt så spontan, men redan följande år grundades en klubb. År 2002 flyttades så träffen till Juthbacka i Nykarleby, där den ordnats sen dess.

Klubblokalen finns i Pensala, i en tidigare banklokal. Lokalen köptes år 2009 och har renoverats i etapper.

För närvarande har klubben 61 medlemmar. De flesta kommer från Nykarleby med omnejd, men medlemmar finns ända från Karleby i norr till Närpes i syd.

Läs också