Hoppa till huvudinnehåll

Trädgården - platsen där livet komprimeras

Norr om eden - dokumentär om människorelationer och trädgårdar
Norr om eden - dokumentär om människorelationer och trädgårdar Bild: Made Oy eedenistä pohjoiseen,Yle Fem,dokumentärprogram

I dokumentären Norr om eden bekantar vi oss med några medelklasspar som berättar om sina långa äktenskap, gräl och glädjeämnen. Scenen är parens egna trädgårdar som redan för länge sedan växt sig så stora att de är svåra att kontrollera.

För dessa människor är trädgården en plats där livet komprimeras. När de berättar om trädgården är det på samma gång deras egna livsberättelser. För en speglar trädgården ett barns sjukdomstid, för en annan är det en kraftkälla nödvändig för att klara arbetslivet.

En man sjunker via växterna in i ett hypnotiskt stadium där han kan komma i kontakt med sitt tidigare liv, en kvinna river bort ogräs för att ta sig igenom en sömlös natt.

Mellan paren knyts osynliga band. Deras egna berättelserna ger dem möjlighet att lyssna, kommentera och trösta varandra. Gränsen mellan det verkliga och overkliga suddas ut och trädgårdsarbetet ger en också möjlighet att resignera och möta döden.

Genom de vardagliga sysslorna kommer vi paren nära in på livet utan moraliserande och pekpinnar. Trädgårdsberättelserna blir en lovsång till fruktbarheten, lek och kärlek.


Orginaltitel: Eedenistä pohjoiseen
Dokumentären sändes första gången i Yle TV1 2014
30 dagar på Arenan
Manus och regi: Virpi Suutari

Dokumentärprojekt-filmer på Yle Fem

Under sommaren 2016 visar Yle Fem en rad utvalda dokumentärer som visats inom ramen för Yle TV1:s Dokumentärprojekt (Dokumenttiprojekti)
Dokumentärerna som visas är:

Kampanjen, Yle Fem torsdag 2.6.2016 kl. 22.00.
Dokumentärfilm av Tuukka Temonen om arbetsgruppen som ledde Sauli Niinistös presidentvalskampanj.

Monstermannen, Yle Fem torsdag 9.6.2016 kl. 22.00.
Berättelsen om en medelålders man bakom en monstermask, om vägen till toppen och ner igen, om Tomi Putaansuus försök att hålla vid liv fantasivärlden som han skapade som barn.

Norr om Eden, Yle Fem torsdag 16.6.2016 kl. 22.00.
En dokumentär kärleksfilm om par som har ett passionerat förhållande till trädgårdsskötsel.

I kärlekens namn, Yle Fem torsdag 23.6.2016 kl. 22.00
Konstnären Allan Fib drabbades av stroke för åtta år sedan och konstaterades hjärndöd. När hans lilltå rörde sig inledde hans fru Tizzi en lång process för att rädda honom.

Att bli jag, Yle Fem torsdag 30.6.2016 kl. 22.00
Tre unga kvinnor har gemensamt att de skriver bloggar om det egna livet; de kämpar med det egna jaget och det moderna samhällets alla krav. Hur hitta vägen mot acceptans av den egna ofullkomligheten?

Min morfar Mäntyranta, Yle Fem torsdag 7.7.2016 kl. 22.00
Längdåkaren Eero Mäntyranta var en hjälte vars prestationer finländarna kände till. Mäntyrantas dotterson Viktor kände en annorlunda morfar. En hurdan skidlegend hittar Viktor i Eero Mäntyranta?

Nyligen publicerat - Yle Fem