Hoppa till huvudinnehåll

Valkombor mot en stängning av byns sista butik

Demonstration mot stängningen av butiken i Valkom i Lovisa
Många hade samlats utanför butiken Demonstration mot stängningen av butiken i Valkom i Lovisa Bild: Yle/Carmela Walder siwa,demonstration

Upprörda Valkombor demonstrerade på torsdagen mot Lähikauppiaats planer på att stänga Siwa i Valkom i stället för att göra om den till en K-affär. Valkom förlorar i så fall sin sista närbutik.

Många hade försett sig med plakat då de samlades utanför butiken nio på morgonen trots att regnet öste ner. Lähikauppiaats representant skulle just anlända för att starta samarbetsförhandlingarna med de tre anställda.

Demonstration mot stängningen av butiken i Valkom
Plakaten var skrivna på olika språk Demonstration mot stängningen av butiken i Valkom Bild: Yle/Carmela Walder siwa i valkom

”Var ska vi Valkombarn sen köpa vår glass” stod det på ett plakat, ”Hur ska en billös nu ta sig till butiken” stod det på ett annat.

- Det är glädjande många som har ställd upp, säger Gunilla Eriksson.

Hon besöker butiken tillsammans med sin man och med väninnan Nina Bengts. Enligt Gunilla Eriksson är butiken speciellt viktig för billösa och för barnen.

- Det är otroligt när här har funnits fem butiker och nu hotas den sista av stängning, säger Gunilla Eriksson.

På plats fanns så väl ung som gammal, liksom kunder från ett stödboende intill butiken.

- Alldeles nyligen vann vi kampen för att den finska skolan bevaras och nu får vi kämpa för butiken, konstaterar en av demonstranterna.

Många barn deltog i demonstrationen
Barn deltog i demonstrationen Många barn deltog i demonstrationen Bild: Yle/Carmela Walder demonstration vid siwa i valkom

Valkomborna visade också att butiken behövs genom att i stora skaror handla i den under morgonen. Den ena handlade flera kassar, medan barn handlade glass och godis.

Vid kassan låg en namninsamling mot butiksstängningen. Den samlade närmare tvåhundra namn på en timme.

Många skrev på namninsamlingen mot en stängning
Såväl ung som gammal skrev på namninsamlingen Många skrev på namninsamlingen mot en stängning Bild: Yle/Carmela Walder namninsamling mot stängningen av siwa i valkom

Leif Laaksonen hör till stamkunderna. Han handlar i butiken varje dag.

- Det är nog viktigt att ha service här så behöver man inte åka till Lovisa, säger han.

Han är så upprörd över stängningen att han hotar klippa sitt Plussakort itu och sluta handla i K-kedjan om butiken i Valkom stänger.

Plakaten kom med inomhus
Demonstranterna sökte sig snart inomhus Plakaten kom med inomhus Bild: Yle/Carmela Walder demonstration vid siwa i valkom

Många Valkombor sörjer inte bara det att butiken försvinner, utan också de tjänster som försvinner med den. I butiken finns Postens, Matkahuoltos och Veikkaus servicepunkter.

- Som företagare här i Valkom är det bra att det är nära, säger Tomas Holmström som handlar i butiken tillsammans med familjen.

Butiken är också det ställe där Tomas Holmström träffar bekanta.

- Alla känner alla här, säger han.

Olivia Holmström handlar med sin pappa
Olivia Holmström är i butiken tillsammans med sin pappa Tomas Olivia Holmström handlar med sin pappa Bild: Yle/Carmela Walder matbutik

Merelle Stenstrand är otroligt engagerad, trots att hon bara bor i Valkom sommartid. Hon tycker om den mysiga närbutiken där alla känner alla.

- Jag har varje år kommit hit för att köpa godis, säger hon.

Den här dagen har hon köpt två donitser och en saftburk för att understöda butiken och visa vad hon tycker.

_ Det är enkelt att komma hit om man har glömt att köpa någonting, säger hon.

Merelle Stenstrand är emot stängningen
Merelle Stenstrand har köpt lite gott att äta Merelle Stenstrand är emot stängningen Bild: Yle/Carmela Walder demonstration vid siwa i valkom

Hon brukar ofta gå hit och ta hunden med.

Hon tänker på de äldre som har svårt att ta sig in till Lovisa centrum.

- Bussarna far så sällan, säger hon.

Det är dessutom krångligt att ta en rollator i bussen. Hon är rädd för att de äldre måste flytta till centrum om butiken stänger.

Många barn handlar glass i butiken i Valkom
Många barn köper glass i butiken Många barn handlar glass i butiken i Valkom Bild: Yle/Carmela Walder glasshandel

Lähikauppiaats representant visade sig inte för demonstranterna, utan försvann ljudlöst in i personalrummet. Representanter ville inte heller kommentera situationen för pressen som var på plats.

Butikschef Tina Kaukiainen är förvånad över att så många har ställt upp på demonstrationen trots det dåliga vädret. Hon förstår kundernas oro.

- Det är helt sakligt att byn vill bevara butiken, säger hon där hon står bakom kassan.

Butiksföreståndaren förstår invånarnas oro
Butikschef Tina Kaukiainen vill bevara butiken Butiksföreståndaren förstår invånarnas oro Bild: Yle/Carmela Walder demonstration vid siwa i valkom

- Butiken borde absolut bli kvar, säger hon.

Hon vill inte kommentera de anställdas sits eller de pågående samarbetsförhandlingarna. Beskedet kommer redan i juli, säger hon.