Hoppa till huvudinnehåll

Den finaste barndomen på Pulubacken i Tolkis

En tavla med arbetarbostäder på Pulubacken vid Tolkis såg i Borgå till påseende
Tolkis Gillets medlemmar bekantade sig under nostalgiträffen på Tolkis sågområde med en tavla föreställande arbetarbostäder på Pulubacken. En tavla med arbetarbostäder på Pulubacken vid Tolkis såg i Borgå till påseende Bild: Yle/Sune Bergström tolkis såg,Svarta tavlan

Tolkis Gillet samlade gamla Tolkisbor till en nostalgiträff på torsdag eftermiddag.

Rundturen på det gamla sågområdet var Tolkis Gillets styrelsemedlem Rosita Karlssons idé.

- Jag tittade mig omkring och tänkte att vi kunde göra en vandring här. Jag har så många minnen, det fanns en port här som de anställdas barn fick komma in igenom på den tiden.

Tolkisgillet samlades till en nostalgiträff på det gamla sågområdet i Tolkis, Borgå
Tolkis Gillets nostalgiträff samlade femtio gamla Tolkisbor. Tolkisgillet samlades till en nostalgiträff på det gamla sågområdet i Tolkis, Borgå Bild: Yle/Sune Bergström tolkis sågområde

Som mest fanns det 475 personalbostäder på området. Hans Högström från Tolkis Gillet förklarar varför nästan alla byggnader på Pulubacken eller Tolkisbacken revs på 1970-talet.

- Företagen ansåg att det inte är deras uppgift att se till att folk har bostäder. Man försökte få folk att köpa de arbetsplatsbostäder som fanns i Tolkis och man lyckades ganska bra.

Rävunge på jakt vid det gamla sågområdet i tolkis, Borgå
Pulubacken på sågområdet i Tolkis har fått nya invånare - rävar trivs där. Rävunge på jakt vid det gamla sågområdet i tolkis, Borgå Bild: Yle/Sune Bergström tolkis sågområde

Pulubacken har troligen fått sitt namn eftersom där förr fanns mycket tamduvor eller "pulur" som de kallas på finska. I dag har duvorna och personalen ersatts av rävar som trivs på det gamla sågområdet i Tolkis.

På området verkar i dag tolv företag inom vitt skilda brancher, allt från kafferosterier till båtföretag och Borgå Energis biokraftverk.

Farlig lek

Lauri Kyllönen är född på Pulubacken.

- Barndomen här var den finaste barndom man kunde ha. Alla var vi som samma familj när vi bodde här på backen och alla trivdes.

Barnen fick sköta hästarna på Pulubacken. En farlig lek var att åka ned för backen längs med räls på kärror för cellulosabalar, minns Lauri.

- Vi for ner med full fart ända till Kattsundet och Skallholmen. Det var ett under att vi klarade oss men det gick alltid bra.

Tolkisgillet samlades till en nostalgiträff på det gamla sågområdet i Tolkis, Borgå
Tolkisgillets medlemmar bekantade sig med Pulubacken på det gamla sågområdet. Tolkisgillet samlades till en nostalgiträff på det gamla sågområdet i Tolkis, Borgå tjänstemannaklubben

Håkan Gröndahl har också bott på Pulubacken. Han minns att Tolkissågen hade en egen dialekt med en massa sågrelaterade ord som "purukasor" (sågspånshögar).

Håkan saknar inte de gamla personalbostäderna som revs på 1970-talet.

- Om inte museiverket har pengar, så ska det fan anamma inte fordras att till exempel den nyaste byggnaden som togs i bruk 1961 ska sparas. Taket är trasigt och det regnar in.

Tolkisgillet samlades till en nostalgiträff på det gamla sågområdet i Tolkis, Borgå
Företagarna på industriområdet i Tolkis bjöd nostalgiträffens deltagare på eftermiddagskaffe i tjänstemannaklubben. Tolkisgillet samlades till en nostalgiträff på det gamla sågområdet i Tolkis, Borgå Bild: Yle/Sune Bergström tolkis sågområde

Läs också

 • Analys: Det tyska valresultatet bromsar EU-integrationen

  Tyska valresultatet ett hårt bakslag för Macron.

  Den tyska finalen på EU:s supervalår skulle vara kronan på verket för de som vill se att planerna på ett långtgående fördjupat EU-samarbete ska ta fart. Men istället får EU:s integrationsförespråkare nu tona ner sina ambitioner, skriver Europakorrespondent Daniel Olin.

 • Hjärnan kan återhämta sig från språkstörningar

  Men de flesta får inte tillräckligt mycket rehabilitering.

  I Finland har hundratusentals vuxna drabbats av språkstörningar, eller afasi, men färsk forskning visar att man kan återhämta sig. Tidigare ansågs det att en hjärnskada alltid orsakade bestående svårigheter, men nu finns det bevis för att hjärnan hittar nya vägar.

 • HUGO från Kronoby segrade i MGP 2017

  Vann med låten "Var dig själv".

  Årets MGP, Melodi Grand Prix, avgjordes under lördagskvällen i tv-centret i Böle. På scen uppträdde tio finalister, nio soloartister och en grupp, med egenskrivna låtar. Segrare blev HUGO (Hugo Käld) från Kronoby med sitt bidrag ”Var dig själv”.

Nyligen publicerat - Östnyland