Hoppa till huvudinnehåll

Den ryska dopningsgropen är avgrundsdjup – ”Visar ingen som helst respekt”

Kollage med de olympiska ringarna och Rysslands flagga.
Kollage med de olympiska ringarna och Rysslands flagga. Bild: All Over Press dopning,olympiska spelen,Ryssland

Lögner, systematiskt fusk och en djupt inrotad dopningskultur. Ryssland borde inte få delta i OS-friidrotten i sommar, anser finlandssvenska friidrottsprofiler.

I november nystades ett enormt, systematiskt och statsstöt dopningsprogram upp inom rysk idrott. Efter det har Rysslands friidrottare stängts av från internationella arenor – och ikväll klarnar det ifall avstängningen står sig över OS i augusti.

SFI:s sportchef Petra Stenman, den erfarna löptränaren Tom Andtbacka och Yle Sportens friidrottsexpert Danny Lindqvist är eniga: Ryssland har inget i Rio att göra.

– Om ett land bevisligen i så hög utsträckning använder sig av dopning, och till och med organiserar det genom staten, så bör man stängas av, slår Stenman fast.

– Jag håller med Petra, fortsätter Andtbacka. När det är såhär strukturerat, att man verkligen går in för att lura och föra en skam över hela sporten, så är det enda rätta att stänga av hela nationen. Det måste finnas ett kollektiv ansvar eftersom inget annat tycks bita.

”Visar ingen respekt”

Ryssland har lovat att putsa skölden och rensa i dopningskulturen, men i veckan publicerade den internationella antidopningsbyrån Wada en ny rapport med skakande uppgifter.

Problemen har fortsatt och dopningskontrollanter har till och med skrämts iväg av den ryska säkerhetstjänsten FSB när de försökt testa idrottare.

Rysk stavhoppare, VM 2015.
Rysk stavhoppare, VM 2015. Bild: All Over Press friidrott,stavhopp,stavhoppare

– Ryssland visar ingen som helst respekt för situationen. På basis av det som kommit fram har de inte överhuvudtaget gjort det jobb som behövs för att få klartecken att tävla, betonar Lindqvist.

– Risken att ryska idrottare skulle åka till Rio med otillåtna medel i kroppen är väldigt stor, och som aktiv skulle jag känna mig väldigt illa till mods om de dyker upp. Jag är ingen större vän av bojkotter men får nu lov att ändra mig.

Djup grop svår att kravla sig ur

Ryska friidrottare som aldrig åkt fast i dopningstest, inte minst stavstjärnan Jelena Isinbajeva, har hotat föra ärendet vidare ifall IAAF visar rött ljus. Rena ryssar känner sig orättvist behandlade – och med all rätt, säger Lindqvist.

– Jag lider oerhört med de rena, men man har inte så hemskt många alternativ. Ryssland som nation har så fruktansvärt många dopningsfall att man bara måste statuera exempel och ta i med kraft. Det verkar vara enda vägen att gå. Tyvärr.

Jelena Isinbajeva, OS 2012.
Världsrekorddamen Jelena Isinbajeva arg över att alla drabbas. Jelena Isinbajeva, OS 2012. Bild: All Over Press Jelena Isinbajeva,stavhopp

Dopningskulturen har visat sig vara så genomrotad inom rysk idrott att det krävs oerhört mycket jobb för att städa upp. Ledare och tränare har bytts ut, idrottare stängts av – men vägen ända fram är fortfarande lång.

– Om inställningen är att ”alla andra dopar ju sig så vi gör det också”, om man verkligen innerligt tror på den lögnen – vilket jag uppfattade att man gjorde också under min egen idrottskarriär – är man så djupt nere att det blir jättesvårt att komma upp, säger Petra Stenman.

”Skyr inga medel”

För ett par veckor sedan kom den flerfaldiga OS-medaljören Tatjana Firova med ett uppmärksammat uttalande i Sky News där hon bland annat undrade varför idrottare inte får dopa sig.

Hur ska vi annars nå bra resultat, frågade sig löparen. Dessa kommentarer beskriver situationen i Ryssland väldigt väl, menar Tom Andtbacka.

Ksenia Zadorina och Tatjana Firova, 4x400 meter, EM 2014.
Tatjana Firova (t.h.) tycker att alla ska få dopa sig. Ksenia Zadorina och Tatjana Firova, 4x400 meter, EM 2014. Bild: All Over Press Tatjana Firova,friidrott

– Här har vi faktiskt nöten i det hela. Man strävar till framgång utan att sky några som helst medel. Och i det samhällssystemet verkar det vara fullständigt legitimt. Mentaliteten att det är Ryssland mot resten skiner igenom, säger Andtbacka, som får medhåll av Lindqvist.

– Jag tror inte de aktiva har så hemskt mycket att säga till om. Ifall tränaren säger något, förväntas man också göra det. Jag är rädd för att många faller offer i det här systemet. Annars har jag svårt att se varför man skulle underkasta sig såhär omfattande dopning, man måste ju också tänka på sin egen hälsa.

Andra länder kan ligga risigt till

Att uttryckligen Ryssland nu fastnat med fingrarna i syltburken beror dels på att visselblåsare avslöjat fusket. Samma behövs för att andra potentiella dopningsprogram ska blottas – och där spelar det ryska OS-beslutet en viktig roll.

– Jag tror de politiska konsekvenserna kommer att vara större än de rent idrottsliga, om man tänker på sannolikheten att andra länder som använder sig av samma systematiska dopning åker fast, konstaterar Stenman.

– Jag är illa rädd för att det finns väldolda dopningsprogram också annanstans, säger Andtbacka. Men jag hoppas precis som Petra att här fungerar som en öppning som verkligen får folk att tänka efter och kanske börja fundera vad som är vitt och vad som är svart.

– För Rysslands del har tåget redan gått men jag hoppas att andra länder nu verkligen ser sig om i sina skåp.

Kollage med dopningsmedel och Rysslands flagga.
Kollage med dopningsmedel och Rysslands flagga. Bild: All Over Press dopning,Ryssland

Danny Lindqvist håller med om att tröskeln att stänga av andra dopningsnationer sänks ifall IAAF sätter ner foten och stänger dörren för Ryssland. För andra misstänkta länder finns utan tvekan, menar han.

– Ur antidopningssynpunkt tror jag absolut vi har tagit steg framåt då det kommer till att agera med betydligt större kraft än tidigare. Till exempel har Kenya satts under lupp, och många andra nationer kommer att granskas, för på basis av statistik och resultat är det ganska lätt att utläsa att det fortfarande finns stora, stora bekymmer.

EDIT kl. 19.50: IAAF meddelade på kvällen att Rysslands avstängning står sig över OS i Rio. Den internationella olympiska kommittén IOK kan fortfarande ge enskilda ryska idrottare dispens.

Lyssna på hela debatten i Slaget efter tolv – där även den inhemska friidrottssommaren med både EM och OS på programmet diskuteras – i klippet nedan.