Hoppa till huvudinnehåll

Eftersnack frågar: Har byaskolan en framtid?

Elever i Bromarv skola.
Elever i Bromarv skola. Elever i Bromarv skola. Bild: Yle/Linus Westerlund klassrum,Bromarv,Raseborg,elever

I dag sänds Eftersnack live från Bromarv i timmarna två. Och då ska vi tala om byskolor. Runt om i Finland kämpar ju barn och föräldrar för skolornas existens. Oftast slutar det ändå i nedläggning, men ibland ges åtminstone en viss nådatid – så som just i Bromarv.

I Bromarv granskade nämligen föräldrarna stadens utredning, påtalade fel, och presenterade alternativa sparmöjligheter. Resultatet blev att stadsstyrelsen åtminstone denna gång drog tillbaka förslaget om nedläggning.

Men på det stora hela har begreppet ”byaskola” redan länge varit en utrotningshotad art i Finland. Sedan år 1990 har mer än två tredjedelar av byaskolorna (skolor med mindre än femtio elever) lagts ner – påskyndade av statens nedskärningar.

Man kan förstås resonera på två sätt:

1) att se skolorna som en kostnad, och därför slå ihop och koncentrera skolorna till bya- eller stadscentrum.

2) se skolorna som byarnas centrum, alltså som själva förutsättningen för att byarna ska fortsätta leva. Sådana argument har också förts fram i Bromvarv.

Dagens Eftersnack sänds live från Brovarv och det kräver naturligtvis också ett snack kring frågan om byarnas och skolornas framtid. Men först behöver vi din input. Är det värt att kämpa för byaskolan? Har den en framtid? Eller ska vi koncentrera oss på större enheter i ekonomins namn? Tyck till i diskussionen nedan och rösta i enkäten, så spinner vi sedan vidare.

Har byaskolan en framtid i Finland?

Ja, fram för en levande landsbygd!
65.1% (123 röster)
Tja, kanske om elevantalet räcker till
25.4% (48 röster)
Nej, det är ekonomiskt olönsamt
9.5% (18 röster)
Antal avgivna röster: 189

Eftersnack
Dubbelsändning live från Bromarv
Fre 17 juni kl. 14.03-16.00 (obs, vi börjar alltså en timme tidigare än vanligt).
Repris (endast del två) fre kl. 22.15.
Podden kan laddas ner här.
Livestream med bild via bilden överst på denna sida.
Yle Fem, sön (endast del två) kl. 16.15.

Läs också

Nyligen publicerat - Vega