Hoppa till huvudinnehåll

EU:s Krimsanktioner förlängdes med ett år

Rysslands president Vladimir Putin hoppades att Ryssland och EU kan förbättra reltionerna med varndra trots sanktioner och motsanktioner då han talade vid det internationella ekonomiska forumet i Sankt Petersburg
Rysslands president Vladimir Putin hoppades att Ryssland och EU kan förbättra relationerna med varandra trots sanktioner och motsanktioner då han talade vid det internationella ekonomiska forumet i Sankt Petersburg Rysslands president Vladimir Putin hoppades att Ryssland och EU kan förbättra reltionerna med varndra trots sanktioner och motsanktioner då han talade vid det internationella ekonomiska forumet i Sankt Petersburg Bild: EPA/SERGEI CHIRIKOV Ryssland,Vladimir Putin

EU:s ekonomiska sanktioner mot Krimhalvön har förlängts med ett år. Det innebär att sanktionerna är i kraft fram till den 23 juni år 2017.

Sanktionerna infördes efter Rysslands ockupation och annektering av Krimhalvön år 2014.

Investeringar på Krim och import av varor därifrån har förbjudits i alla EU-länder. Dessutom har export av en del varor och tjänster till Krim likaså bannlysts.

EU väntas nästa vecka också förlänga en rad ekonomiska sanktioner som infördes efter att inbördeskriget i Ukraina bröt ut för två år sedan.

Sanktionerna infördes på grund av Rysslands stöd för separatistrebeller i östra Ukraina. Dessa sanktioner kommer sannolikt att förlängas med ett halvår från och med slutet av juli.

Försonlig Putin i Sankt Petersburg.

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker sa i ett tal vid det ekonomiska forumet i Sankt Petersburg på torsdagen att sanktionerna mot Ryssland inte kommer att hävas förrän Ryssland följer Minskavtalet om Ukraina till punkt och pricka.

Ryssland har svarat med egna sanktioner mot EU och till exempel livsmedelsimporten från EU-länder har förbjudits.

Rysslands president Vladimir Putin sade på fredagen i ett tal vid det ekonomiska forumet i Sankt Petersburg att Ryssland och EU borde förbättra relationerna med varandra trots rådande sanktioner.

Putin sade att Ryssland är redo att komma halvvägs och han underströk att det inte var Ryssland som bröt förbindelserna med EU.

Den ryske presidenten ansåg också att EU borde ta större hänsyn till den europeiska affärsvärlden eftersom utländska företag vill fortsätta att göra affärer i Ryssland.