Hoppa till huvudinnehåll

Gymnastik samlar 1 300 personer i Kristinestad

Gymnastikfestival i Kristinestad.
Gymnastikfestival i Kristinestad. Gymnastikfestival i Kristinestad. Bild: Privat/Martin Wilhelms Kristinestad,Free Standards Group,Finlands Svenska Gymnastikförbund,gymnastikfest

I dag fredag inleds Finlands Svenska Gymnastikförbunds gymnastikfestival i Kristinestad. Som lokal arrangör står Lappfjärds gymnastikförening.

Omkring 1 300 gymnaster från hela Svenskfinland samlas i Kristinestad under den tre dagar långa festivalen. För ändamålet har Lappfjärds gymnastikförening bland annat byggt en läktare på Kristinaplan.

Eftersom själva huvudfesten ordnas utomhus är kravet att festarenan har en läktare med tak, vilket inte fanns i Kristinestad och därför beslöt man sig för att bygga en.

- Vi börjar vara redo. Det är full rulle ännu men vi kommer att vara klara när festivalkansliet öppnar klockan 9 på morgonen, sa Patricia Bergkulla, ordförande för Lappfjärds gymnastikförening, när Yle Österbotten nådde henne på torsdag eftermiddag.

Patricia Bergkulla, ordförande för Lappfjärds gymnastikförening.
Patricia Bergkulla. Arkivbild. Patricia Bergkulla, ordförande för Lappfjärds gymnastikförening. Bild: Yle/Juho Karlsson lappfjärds gymnastikförening,Kristinestad,läktare

Rörelseglädje på programmet

Olika slags uppvisningar för gymnaster och dansare står på agendan samt två olika kvällsgalor i Kristinahallen. Själva huvudfesten med massprogram går som sagt av stapeln på Kristinaplan.

- Jag ser kanske mest framemot massprogrammet Skepp o hoj som jag själv varit koregraf för. Det är för vuxna och småbarn. Men förstås ser jag också framemot galorna, säger Bergkulla.

Gymnastikfesten ordnas vart fjärde år och varje gång är det på en ny plats. Alla av gymnstikförbundets medlemsföreningar har möjlighet att ansöka om att få ordna festen.

- Jag tycker att alla borde ta chansen och komma till Kristinestad i helgen för att få uppleva rörelseglädje och gemenskap när den är som bäst, säger Bergkulla.

Senast festivalen ordnades i Österbotten var 2012 och då gick den av stapeln i Jakobstad.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten