Hoppa till huvudinnehåll

"För lätt att tvätta pengar i Nordea"

Nordeas vd
Nordeas koncernchef Casper von Koskull- Nordeas vd Bild: Nordea/Dan Coleman Casper von Koskull

Finansinspektionen i Danmark polisanmäler storbanken Nordea för att den ska ha hjälpt sina kunder med penningtvätt. Nordea medger brister på det här området.

Inspektionen har granskat hur Nordeas danska bankverksamhet har följt regelverken för bekämpning av penningtvätt, och slutrapporten innehåller skarp kritik. Det är alltför lätt att tvätta pengar i Nordea är slutsatsen av rapporten.

Pengar strömmar okontrollerat genom banken, och banken kan utnyttjas av folk som vill tvätta pengar eller till och med för att finansiera terrorism.

Därför överlämnas ärendet till den danska polisen för utredning och eventuella sanktioner, säger finansinspektionen.

Oacceptabelt att ha brister inom något område

Ingen överraskning

Nordea säger i ett pressmeddelande att finansinspektionens beslut var väntat, och att banken är medveten om bristerna inom det här området.

Banken säger att det är oacceptabelt att ha brister inom något område, och att dess kunder och partner ska kunna förvänta sig att banken följer gällande regler.

Nordea medger att det tagit längre tid än väntat att ändra rutinerna, men att man i samarbete med myndigheterna nu åtgärdar dem, säger koncernchef Casper von Koskull.

Regelefterlevnaden sysselsätter 850 personer inom koncernen, men vid årskiftet ska de vara 1 150, säger von Koskull.

Det var de så kallade Panamapappren som avslöjade Nordeas förbindelser till skatteparadis. Nordea ska för sina kunders räkning ha grundat kring 400 bolag i Panama och Jungfruöarna.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes