Hoppa till huvudinnehåll

Skärper Finland tonen mot Ryssland?

Vid statsrådets sammanträde i dag presenteras regeringens förslag till ny utrikes- och säkerhetspolitisk redogörelse. Redogörelsen presenteras sedan närmare av utrikesminister Timo Soini.

En av frågorna är Finlands relation till Ryssland.

Den senaste redogörelsen publicerades år 2012. Efter det har i alla fall det säkerhetspolitiska läget förändrats rejält, främst i och med den ryska annekteringen av Krim.

Finland har också stärkt sitt försvarssamarbete med Sverige och med Nato.

Rysslands agerande fördöms

Finland har tidigare såväl genom president som ministrar fördömt Rysslands agerande på Krim och i Ukraina.

I regeringsprogrammet heter det att Ryssland är en betydande granne med Finland. Finland har i regeringsprogrammet förbundit sig att följa Europeiska unionens gemensamma linjedragningar gällande Ryssland, samtidigt som man eftersträvar mångsidiga bilaterala relationer.

Relationen till Nato

Också frågan om Finlands förhållande till Nato väntas vara med i den utrikes- och säkerhetspolitiska redogörelsen.

I regeringsprogrammet heter det att Finland är ett land som inte är medlem i försvarsunionen men som samarbetar med Nato och vid behov har möjlighet att söka om medlemskap.

Sauli Niinistö
Sauli Niinistö har intervjuats i DN Sauli Niinistö Bild: EPA/KIRILL KUDRYAVTSEV Sauli Niinistö,presidenter

Man måste vara beredd på allt i relation till Ryssland

Presidenten uttalar sig i DN

I en stort uppslagen artikel i den svenska tidningen Dagens Nyheter, som publiceras samma dag som den utrikes- och säkerhetspolitiska rapporten, säger president Sauli Niinistö att man måste vara beredd på allt i relation till Ryssland.

Enligt Niinistö kan Finland ansöka om medlemskap i Nato om det säkerhetspolitiska läget kraftigt försämras.

Niinistö säger också att han ser det som självklart att Finland måste ordna en rådgivande folkomröstning om ett medlemskap i Nato om det blir aktuellt att ansöka om medlemskap.

Riksdagsdebatt nästa vecka

Det är utrikesministeriet som har skrivit redogörelsen som nu presenteras, i nära samarbete med statsrådets kansli, försvarsministeriet, inrikesministeriet och presidentens kansli.

Riksdagen debatterar redogörelsen på tisdag nästa vecka.