Hoppa till huvudinnehåll

Söderkulla kyrka blir ett landmärke i Sibbo

Ritning för den nya kyrkan
Hög och ljus blir kyrkan i Söderkulla. Ritning för den nya kyrkan Bild: Arkitektbyrå Juhani Aalto Oy kyrkobyggnader,Sibbo,Söderkulla,sibbo församling

När Sibbo församlingar satsar på nybygge är visionen kristallklar. Kyrkan i Söderkulla ska se ut som en kyrka och inte alltför mycket likna en församlingsgård.

I den stämningsfulla gamla Prästgården i Sibbo kyrkoby presenterar Sibbo kyrkliga samfällighet planerna på en ny kyrka i Söderkulla. Några stenkast ifrån står det senaste kyrkbygget i kommunen. Sibbo kyrka, röd och stor, byggdes 1885. Nu växer södra Sibbo med fart.

- Jag hoppas att invånarna i södra Sibbo snart upplever att kyrkan igen, bokstavligen är nära dem, säger kyrkoherde Helene Liljeström.

kyrkoherde i Sibbo
Kyrkoherde Helene Liljeström. kyrkoherde i Sibbo Bild: Yle/Mikael Kokkola präster,mjk

Södra Sibbo miste sin kyrka i samband med annekteringen. Då blev kapellet i Östersundom en del av Helsingfors.

- Många församlingsmedlemmar har redan uttryckt sin glädje över planerna, senast i april under biskopsvisitationen.

Arkitekt Juhani Aalto har en klar vision för kyrkbygget i hörnet av Fröken Miilis väg och Nya Borgåvägen.

- Konceptet är att delvis återspegla Sibbo gamla kyrka i själva huskroppen, säger Aalto. Ett hög spetsigt tak och en kännspak form på gaveln.

Sibbo gamla kyrka
Sibbo gamla kyrkas profil står delvis som förebild till den nya i Söderkulla. Sibbo gamla kyrka Bild: Yle/Mikael Kokkola mjk

Takåsen kommer att resa sig till cirka 20 meters höjd och syns tydligt för alla dem som tar sig fram på Nya Borgåvägen, öster om Söderkulla centrum.

- Det kommer på långt håll att synas att det finns en kyrka i Söderkulla. Målet är inte att bygga ett allaktivitetshus, men nog en modern kyrkobyggnad som går att använda på många sätt.

Våningsytan på dryga 1 200 kvadratmeter rymmer allt från kyrko- och församlingssal till ungdoms- och klubbrum. Tanken är att flexibelt kunna kombinera olika utrymmen. Inne i kyrksalen finns det plats för 100 personer.

Jenna Rask-Backman, Juha Ilonen, Helene Liljeström, Juhani Aalto
Kyrkobyggar glädje bland de engagerade, ekonomichef Jenna Rask-Backman, kyrkoherde Juha Ilonen, kyrkoherde Helene Liljeström och arkitekt Juhani Aalto. Jenna Rask-Backman, Juha Ilonen, Helene Liljeström, Juhani Aalto Bild: Yle/Mikael Kokkola jenna rask-backman, juha ilonen, helene liljeström, juhani aalto

Den rappade fasaden får en vit nyans medan taket blir svart. Energilösningarna är miljövänliga med jordvärme och solpaneler.

- Vi vill i vår verksamhet vara miljömedvetna, betonar Liljeström. Vi tänker ansöka om att få kyrkans miljödiplom.

Redan tidigare har församlingarna installerat jordvärme i Sibbo nya kyrka och i Prästgården.

Namnfrågan är ännu öppen och det finns planer på att ordna en namntävling. Ett ord i namnet är ändå givet och centralt tycker Liljeström.

- Ordet kyrka ska nog finnas med i namnet.

Arkitekt med skiss
Arkitekt Juhani Aalto med skissen för bottenplanet. Arkitekt med skiss Bild: Yle/Mikael Kokkola juhani aalto

Kostnadskalkylen för kyrkbygget är 4,9 miljoner euro. För församlingarna blir det nu aktuellt att ta lån.

- Samfälligheten har en stabil, skuldfri ekonomi, säger ekonomichefen Jenna Rask-Backman. Vi kommer dessutom, i ett senare skede, att sälja bort en del av de fastigheter vi inte längre behöver.

Byggstarten är satt till våren 2017. Ett år senare tas en ny kyrka i bruk, något som inte allt för ofta händer i Borgå stift.