Hoppa till huvudinnehåll

Torvalds: Mordet på Cox väcker minnet av en mördad svensk minister

Nils Torvalds
Nils Torvalds Bild: Yle nils torvalds

Europaparlamentariker Nils Torvalds (SFP), vad väcker mordet på parlamentarikern Jo Cox för tanka?

- Det väcker naturligtvis många tankar, bland annat bilden av en svensk utrikesminister som mördades under en kampanj, den väcker känslan av att kampanjen har varit oerhört hetsig i synnerhet den del som vill ut ur EU.

Det finns en gissning att den giftighet och lite lögnaktiga kampanj som har pågått i det här landet redan under en längre tid har så att säga förgiftat hela samhällsklimatet och därför bidragit till att både politik och verksamhet blir mera våldsam och att det därmed kan finnas ett obehagligt samband till det här mordet.

Det är tillsvidare oklart om det finns politiska motiv bakom men hur tror du att mordet kommer att påverka själva omröstningen?

På det liberala partiets högkvarter har vi diskuterat olika alternativ, olika scenarier för hur det här slår ut. En stor del röster har redan getts, man har kunnat poströsta så också om man har kunnat påverka dem som inte har röstat så är det svårt att mäta hur det har påverkat hela valkampanjen.

Men misstanken om att det brutala politiska klimatet har bidragit till mordet har kanske väckt också människor till att ställa frågan att i vilket land lever jag egentligen och vart är vi på väg. De frågorna kan i sin tur påverka ja- rösterna, alltså dem som vill bli kvar i EU.

Hur har man reagerat på mordet bland dina politikerkolleger?

Jag har sett människor som uppenbarligen har sovit ganska illa den här första natten efter mordet och när vi kom traskande hit - vi är ett kvarter från parlamentshuset där flaggan är på halvstång - så skapar det en bild av ett samhälle som faktiskt är ganska chockat av att en politiker blir mördad. Då kan man väl säga att om en politiker blir mördad så handlar det ändå alltid om politik.

Tror du att det här kommer att ändra på rutinerna för hur politiker rör sig i samhället?

Jag tror att det inte ska få göra det. Vi såg hur Sverige reagerade på mordet på Anna Lindh. Att sedan börja bepansra sig och inte möta sina väljare mera av rädsla skulle vara ett oerhört steg ner på demokratins trappa. Jag tror nog att alla politiker bör se sitt ansvar och jag tror fortfarande att det ska bedrivas en så öppen politik som möjligt. Att dra sig tillbaka är ingen lösning på den här frågan.

Hur skulle du säga att hotbilden mot politiker överlag ser ut i Europa i dag, samhällsklimatet och den politiska diskussionen har på många sätt blivit väldigt hård i Europa.

Journalister ställs inför precis samma utmaningar, vi har ett råare klimat, vi säger att språket blir råare att behandlingen av journalister blir råare, behandlingen av politiker blir råare och det kan ha sina besvärliga följder.

Jag vet att jag på hösten kommer att fara till de östra delarna av Grekland och tala om den turkiska minoriteten där. Jag vet att den högerextrema rörelsen avskyr den sortens människor som talar för minoriteters rättigheter och jag vet att det finns risker, men man kan inte låta bli att ta de här riskerna för då är ända alternativet att hålla käft och vara tyst och det är inte riktigt möjligt.