Hoppa till huvudinnehåll

Banker tvistar om sedelbytet i Sverige

Svenska kronor
Svenska kronor Bild: EPA/PONTUS LUNDAHL valuta

Riksbanken och flera av de svenska bankerna är oense om hur landets kontanter ska bytas ut i praktiken, rapporterar Sveriges Radio.

Bankerna tvistar om vem som ska göra växlingen och därmed stå för kostnaderna för sedelbytet. Totalt räknar Riksbanken med att pengautbytet kostar 150 miljoner kronor, cirka 16 miljoner euro.

Sverige fick nya sedlar
Sverige fick nya sedlar Bild: PONTUS LUNDAHL/EPA sedlar

I det pågående sedelbytet ska sedlar i valörerna 20, 50 och 1 000 kronor växlas in och från och med i höst ska resten av kontanterna bytas ut.

Både Nordea och Swedbank har bara ett fåtal kontor som hanterar kontanter och Riksbanken är orolig över att kunderna inte ska få hjälp med att växla sina gamla kontanter.

Den nya 20-kronorssedeln
Astrid Lindgren är avbildad på 20-kronorssedeln Den nya 20-kronorssedeln Bild: Sveriges riksbank sedel,Sverige,Astrid Lindgren

Swedbank svarar inte på Riksbankens kritik, men Nordea uppger till Ekot att man tar ansvar och hänvisar till insättningsautomater, och andra aktörer som till exempel valutaväxlaren Forex.

Oro över att butikerna drabbas hårdast

Branschorganisationen Svensk Handel är oroad över att det är butikerna som kommer att drabbas hårdast då folk byter ut sina gamla kontanter i samband med att de handlar.

Evert Taube pryder 50-kronorssedeln
Evert Taube pryder 50-kronorssedeln Evert Taube pryder 50-kronorssedeln Bild: Sveriges riksbank Sedel,Sverige,Kronor
För butikerna blir det konkreta kostnader till exempel för att byta de betalsystem som finns, sådana som man matar in sedlar och mynt i.

De gamla sedlarna med valörerna 20, 50 och 1 000 kronors blir ogiltiga från och med den sista juni.

Hela kontantreformen innebär att alla mynt utom tian byts ut, samt alla sedlar.

Dag Hammarskjöld pryder 1 000-kronorssedeln
Dag Hammarsköld pryder tusenkronorssedeln Dag Hammarskjöld pryder 1 000-kronorssedeln Bild: Sveriges riksbank Sedel,Kronor,Sverige

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes