Hoppa till huvudinnehåll

Fyra år sedan gruppvåldtäkten i Delhi - vad hände sedan?

Demo mot våldtäkt i New Delhi.
Demo mot våldtäkt i New Delhi. Bild: EPA/STR demonstration mot våldtäkt

Nästan fyra år har gått sedan den uppmärksammade gruppvåldtäkten på en buss i Delhi där offret miste livet. Händelsen fick indierna att dra ut på gatorna för att kräva åtgärder mot det våld som drabbar kvinnor, men i praktiken har inte mycket hänt.

År 2012 reste en ung kvinna och hennes pojkvän hem från ett köpcenter i Delhi. De hade sett filmen Life of Pi och skulle nu hem med buss.

På bussen attackerades paret av en grupp män. Pojkvännen misshandlades och kvinnan våldtogs – och lämnades sedan åt sitt öde. Hon avled senare på sjukhus av de skador som den våldsamma attacken orsakat.

Minimistraffet är sju år, maximistraffet livstid.

Händelsen uppmärksammades vida i internationell media och indierna själva demonstrerade för de indiska kvinnornas rätt till ett liv utan våld. Bara några månader senare antog Indien ny lagstiftning för att förhindra sexuellt våld.

- I den nya lagen skärptes och breddades definitionen av våldtäkt, berättar Maria Jain, koordinator vid Finlands UN Women. Straffen definierades också tydligare: minimistraffet är sju år, maximistraffet livstid. Dessutom kriminaliserades vissa typer av sexuella trakasserier, till exempel voyeurism.

Mest kosmetiska förändringar

Det är bra att ha tydliga lagar, säger Jain, men lagarna är i sig ingen magisk lösning på problemet. Tre år efter att lagändringen trädde i kraft har lite förändrats när det kommer till kvinnornas jämställdhet i praktiken.

I samband med lagändringen instiftades också så kallade snabba domstolar som skulle se till att behandlingen av fall med våld mot kvinnor skulle gå snabbare. I Delhi finns det sex stycken sådana domstolar.

- Men fortfarande finns hundratusentals fall i kö till domstolsbehandling. Enligt de indiska kvinnorättsorganisationerna är domstolarna bara en kosmetisk åtgärd för att blidka de arga massorna, säger Jain.

Vem ska sitta och följa med alla övervakningskameror?

Kosmetisk är också den panikknapp som den här sommaren ska installeras på alla bussar i Indien, samt från årsskiftet på alla mobiltelefoner. Tanken är att skydda kvinnor från att bli överfallna i de allmänna transportmedlen. I bussen aktiverar de kameror och GPS, och mobiltelefonernas panikknapp ska koppla en rakt till nödcentralen.

- Vem ska sitta och följa med alla övervakningskameror? Av Indiens 612 miljoner kvinnor har också bara en knapp tredjedel mobiltelefon. Och vad händer konkret när man trycker på knappen? Snabb hjälp är viktigt när det gäller nödsituationer, men var ska kvinnorna få hjälpen ifrån om inte basservicen är i skick, frågar sig Jain.

Hemmet farligast

Hon pekar också på praktiska problem med panikknappen: GPS:ens exakthet i Indien går att ifrågasätta. Dessutom kan GPS i telefonen försätta kvinnor i ytterligare fara, om till exempel en kvinnas partner eller släktingar kan följa med var hon rör sig hela tiden.

- Bakom panikknappen finns tanken om att kvinnorna lever i konstant rädsla utanför sitt hem, hur löser det här de verkliga problemen? Dessutom är hemmet fortfarande den farligaste platsen för en kvinna, säger Jain.

Nästan hälften av alla gifta indiska kvinnor har utsatts för misshandel eller våldtäkt av sina män. Den förnyade lagen år 2013 omfattar heller inte gifta kvinnor som våldtas av sina män – våldtäkt inom äktenskapet är tillåtet så länge kvinnan är 15 år fyllda.

Färre kriscenter

Efter gruppvåldtäkten på bussen år 2012 grundades en fond med över 100 miljoner euro som skulle möjliggöra lösningar för att förbättra kvinnors säkerhet i Indien. Bland annat skulle fonden finansiera kriscenter för kvinnor som utsatts för våld, där de har tillgång till läkarvård och terapi samt får hjälp med att anmäla brott.

Grundandet av dessa kriscenter har gått långsamt, säger Jain, och antalet center som skulle grundas har minskat från planerade 660 år 2014 till endast 36 år 2015.

Männen tar ställning

Men det är inte bara negativt, säger Jain. Den viktigaste förändringen är att man har börjat föra en diskussion om problematiken. Jain, som själv har bott i Delhi, noterade detta under sitt senaste besök i staden.

- Många taxichaufförer har målat slagord på bilarnas bakrutor: "Min uppgift är att respektera kvinnor". Det är också glädjande att märka att många män rest sig upp i kampen för kvinnors rättigheter.

De markerar att de har rätt att finnas på allmänna platser.

Hon minns bilder från demonstrationer där män har på sig korta minikjolar, ett ställningstagande mot skuldbeläggandet av kvinnor som utsatts för våldtäkt. Positivt är att också kvinnorna själva för sin kamp.

- Jag vill lyfta fenomen som gruppen Why Loiter, där kvinnorna helt enkelt är på allmänna platser. Indiska kvinnor har ingen rätt att bara hänga på allmänna platser utan ses då som någon slags lösa kvinnor. Den här gruppen bara är och markerar att de har rätt att finnas på allmänna platser och har rätt att vara ifred, oberoende klädsel eller tid på dygnet, säger Jain

Vad göra?

Problemet med våld mot kvinnor i Indien är mångfacetterat och innefattar allt från selektiv abort av flickfoster till våldtäkt och mord – och behöver därmed också angripas från många olika håll, säger Jain.

- Det behövs förstås lagar, det behövs service och det behövs en försäkran om att kvinnor som blir offer för våld kan lita på att rättvisa skipas. När de rapporterar till polisen ska de omedelbart tas på allvar och saken ska genast föras vidare. Skuldbeläggningen av offren måste ta slut.

Läs mera:

Protest mot våldtäkter i Indien.

"Jag kan inte fixa hela Indien men jag kan hjälpa några"

Sabina Bergholm har via sin organisation I-Aid verkat i Jaipurs slum i 14 år. Väldigt lite har förändrats till det bättre under de åren, men alltid finns det åtminstone lite hopp.

 • "Kvalitén på inomhusluften i Gammelbacka skola är normal"

  Skolan kommer att renoveras under hösten.

  Enligt en rapport om renoveringsbehovet av Gammelbacka skola konstaterades ventilationskanalerna i huvudbyggnaden vara i gott skick. Dessutom konstaterades det att luftkvalitén låg på normal nivå.

 • "America first får inte bli Europa sist"

  Nya sanktioner kan hota jobb inom EU.

  Europeiska jobb är i farozonen när amerikanska parlamentariker vill slå president Trump på fingrarna i Rysslandsfrågan. Intensiv lobbying utövas för att mildra effekterna. Ledamöterna i senaten och representanthuset vill statuera ett exempel. Sanktionerna mot Ryssland ska ensidigt skärpas.

Läs också

Nyligen publicerat - Samhälle

 • Samuel lär nordkoreaner surfa - "Det är ett bra sätt att bryta isen"

  Hjälper och bygger relationer till folket genom surfingen.

  Surfing och välgörenhet, hur går det ihop? Fint, om man frågar de på Surfing The Nations. Det är en humanitär välgörenhetsorganisation på Hawaii, och Jakobstadsbon Samuel Snellman jobbar där. Förra året besökte de Nordkorea och lärde ut surfing, och nu är det dags igen.

 • Hög tröskel för polisen att ta till maktmedel

  Johan Boucht, professor i straffrätt, om polisiärt våld.

  Polisen i Finland använder maktmedel med omdöme. Men då det sker kan agerandet tolkas utgående från två olika lagstiftningar, säger Vasabon Johan Boucht som är professor i straffrätt vid Oslo universitet. Hans doktoravhandling om polisiär våldsanvändning kom nu ut i nyupplaga.

 • Yttrandefrihet på jobbet - vet du vad du får säga?

  Vad får man som anställd skriva på sociala medier?

  Här i dagarna kunde vi läsa att Karleby kommun fick skarp kritik från sina anställda för de strikta direktiv som kommunen hade satt vad gäller de anställdas bruk av sociala medier både under och efter arbetstid. Men vad säger lagen om den här typen av frågor? Får man som anställd göra och skriva vad som helst på sociala medier?

 • Drömmen om en vägg med kungliga assietter

  Journalisten Linda Forth brinner för svenska kungligheter.

  En saga i nutid med prinsar och prinsessor, vackra klänningar och en lyxkantad vardag. En institution som i sig känns omotiverad, men stjärnglans och spänning som upplevs desto större. Linda Forth har ett brinnande intresse för svenska kungligheter.

 • Tolv år i Kenya berikade livet

  Familjen Dahlbacka är hemma igen efter missionsuppdrag.

  Egentligen ville Anna Dahlbacka åka till ett annat land. Annas släktingar hade varit i Kenya, och själv hade hon sett fram emot att åka någon annanstans. Ett lockande projekt fick ändå paret att åka iväg för tolv år sedan. Anna skulle jobba med skriftspråksutveckling och Magnus skulle översätta Nya Testamentet.

 • Eftersnack frågar: Börjar du vara utvilad?

  Du har säkert sovit gott hela sommaren! Eller?

  För många är sommaren tiden då man sover ut och får ny energi. Men för andra blir de ljusa nätterna och, paradoxalt nog, stressen över att ta det lugnt bara ett störande moment. Till vilkendera gruppen hör du?

 • Sex säljer inte - avskräcker snarare

  Lättklädda människor i reklam lyckas inte sälja en produkt.

  En analys av tiotals undersökningar visar att olika försök att sälja produkter genom erotisk reklam motverkar sitt syfte.