Hoppa till huvudinnehåll

Jo Cox' mördare: "Mitt namn är död åt förrädare"

Poliskonvojen med mordåtalade Tommy Mair lämnar Westminster Magistrates Court i London 18.6.2016
Poliskonvojen med mordåtalade Tommy Mair lämnar Westminster Magistrates Court i London 18.6.2016 Poliskonvojen med mordåtalade Tommy Mair lämnar Westminster Magistrates Court i London 18.6.2016 Bild: EPA/HANNAH MCKAY Jo Cox,Storbritannien,mord,mördare,åtal,Häktningsförhandling

"Mitt namn är död åt förrädare, frihet för Storbritannien" sade Thomas Mair inför domstol på lördagen då han åtalades för mordet på den brittiska parlamentarikern Jo Cox.

52-årige Mair åtalades för mord, grovt vållande till kroppsskada och olagligt innehav av handeldvapen och ett annat tillhygge.

Då Mair blev tillfrågad om sitt namn av rättens sekreterare vid Westminster Magistrates Court i London sade han alltså "Mitt namn är död åt förrädare, frihet för Storbritannien". När frågan upprepades, upprepade han sitt svar.

Det var hans enda kommentar under häktningsförhandlingarna.

Rätten beslöt att han ska hållas häktad i Belmarsh-fängelset fram till nästa domstolsförhandling på måndagen. Enligt domaren borde Mair undersökas av en psykiater "med tanke på det namn han uppgav".

Mair misstänks för att ha mördat den 41-åriga parlamentsledamoten Jo Cox på öppen gata i staden Birstall i torsdags.

Högerextrema kopplingar och psykiska problem

Jo Cox attackerades utanför biblioteket i Birstall, i sitt valdistrikt West Yorkshire, då hon skulle möta väljare där.

Hon sköts med tre skott och stacks flera gånger med kniv. En 77-årig man som försökte stoppa attacken skadades och vårdas på sjukhus, men hans skador är inte livshotande.

Cox valdes i fjol in som parlamentsledamot för oppositionspartiet Labour. Hon hade tidigare arbetat för hjälporganisationer som Oxfam.

Jo Cox på en bild ur hennes familjealbum. Distribuerat av polisen i West Yorkshire.
Jo Cox på en bild ur hennes familjealbum. Distribuerat av polisen i West Yorkshire. Jo Cox på en bild ur hennes familjealbum. Distribuerat av polisen i West Yorkshire. Bild: EPA/WEST YORKSHIRE POLICE Jo Cox,mord,parlamentsledamot,Storbritannien

Som parlamentariker engagerade hon sig kraftigt för att Storbritannien skulle ta emot flera syriska flyktingar och för fred i Syrien. Hon deltog också i kampanjen för fortsatt brittiskt EU-medlemskap.

Mair ska ha haft nynazistiska sympatier. Enligt amerikanska uppgifter har han under flera år beställt litteratur och instruktionsmaterial från en nynazistisk vitmaktorganisation i USA. Han ska bland annat ha beställt instruktionsmaterial för hur man tillverkar bomber och skjutvapen.

Polisen utreder hans eventuella kopplingar till högerextremism.

Enligt brittiska medier är Mair arbetslös trädgårdsmästare. Han är gift och har två barn. Enligt hans bror har han haft psykiska problem som han fått vård för.

Enligt polisen verkar han ha agerat ensam. En presstalesman för polisen i västra Yorkshire uppger att attacken ser ut att ha varit ett enskilt dåd som var planerat och riktad just mot Cox.

Kondoleanser till minnet av Jo Cox på Parliament Square i London 17.6.2016
Kondoleanser till minnet av Jo Cox på Parliament Square i London 17.6.2016 Bild: EPA/HAYOUNG JEON Jo Cox,Kondoleans,mord,London

Mordet har väckt debatt i Storbritannien om politiskt våld, om den hårda retoriken i valkampanjerna inför EU-omröstningen och om säkerheten runt brittiska politiker.

Läs också