Hoppa till huvudinnehåll

Så bemöter du någon som är dement

Två människor
Två människor Bild: Yle/Tero Kyllänen demens,minnessjuka,depression,ensamhet

Vad kan man tala om med någon som lider av en minnessjukdom? Vad kommer personen ihåg och vad förstår den?

Vänner och närstående kan vara rädda för att bemöta någon som har svårigheter med minnet. Trots att besöket kan vara besvärligt behöver man inte vara orolig. Det viktigaste är att vara närvarande och äkta.

1. Möt personen, inte sjukdomen

Försök att inte tänka på minnessjukdomen utan på människan. Speciellt i början av sjukdomen är det viktigt att fokusera på mötet med en annan vuxen människa och att vara naturlig och visa respekt.

Tala till exempel om bekanta, gemensamma saker eller gamla minnen.

2. Presentera dig

Ju äldre man blir, desto sämre minns man namn. Därför är det bra att vänja sig vid att tala om vad man heter i början av varje möte med någon som har en minnessjukdom.

Presentera dig själv vid varje träff, det ger personen en känsla av säkerhet.

3. Se människan i ögonen, tala vänligt och långsamt

Håll alltid ögonkontakt. Se den minnessjuka personen i ögonen och var närvarande, så att personen känner att du verkligen är här för att träffa hen.

Talar du förbi eller bakom den dementa kan hen ha svårt att uppfatta vem du talar med. Skapa en lugn stämning för diskussionen och tala vänligt utan brådska.

4. Undvik långa och svåra meningar

Använd inte komplicerade meningar när du talar. Tala gärna långsamt och undvik att berätta flera saker i en mening.

Upprepa vid behov så att den du talar med får grepp om diskussionen. För någon som är dement kan det också vara svårt att uppfatta abstrakta saker.

Minnessjukdomar i Finland

  • Det finns uppskattningsvis 200 000 personer i Finland som lider av en minnessjukdom
  • 14 500 människor insjuknar årligen i en minnessjukdom
  • Alla människor glömmer saker och minnesstörningar är inte ovanliga. Var tredje person över 65 visar tecken på minnesstörningar, men alltid är orsaken inte en minnessjukdom
  • Minnessjukdomar som sakta framskrider är folksjukdomar i Finland på samma sätt som hjärt- och blodkärlssjukdomar
  • Ju tidigare man tar sig an problemen desto bättre vårdresultat kan man få

Källa: Alzheimer Centralförbundet

5. Ha tålamod

När en minnessjukdom framskrider kan det bli allt svårare för den sjuka att producera meningar och finna ord. Också då är det viktigt att vara närvarande, lyssna och ge personen tid att uttrycka sig.

Det är också viktigt att försöka förstå den andra fast den inte nödvändigtvis kan tala på samma sätt som tidigare.

6. Låt den dementa vara en del av vardagen

Ta med den minnessjuka i dina sysslor och låt den göra saker i sin egen takt. Man mår bra av att få delta och vara med, även om man inte är lika effektiv som förr.

7. Påminn inte personen om att den inte minns

Påminn inte den dementa om att den har problem med minnet. En person som inte kommer ihåg saker gör det inte med avsikt.

Minnet har blivit dåligt på grund av en sjukdom. Du skulle inte heller be en synskadad se efter mer noggrannt när den inte ser.

8. Var nära

Om sjukdomen är långt framskriden och det känns svårt att att få kontakt med den sjuka är det viktigast att bara vara nära. Ta i människans hand och rör i personen.

Kanske tycker personen om att lyssna på sin favoritmusik eller höra dig sjunga. Icke-verbal kommunikation som miner, gester och röstläge ger också personen viktiga signaler.

9. Skäm inte ut personen utan visa respekt

Respektera den dementa personen och skäm inte ut hen genom att tala med sjukskötaren eller någon annan i stället. Behandla den sjuka så som du själv vill bli behandlad.

Man och kvinna håller hand
Man och kvinna håller hand Bild: Yle/ Tero Kyllönen familjer,Händer,sjukdomar,depression,stöd,hjälp,äktenskap,relationer

Expert: Paula Ylikulju, förbundet för minnessjukdomar i Uleåborg (Oulun Seudun Muistiyhdistys)

Mira Pelo
Ursprungstexten på Yle Akuuttis webbplats