Hoppa till huvudinnehåll

Biståndsarbetare arbetar febrilt för att få hjälp till civila i Falluja

Den irakiska armén har evakuerat civila från områden kring Falluja, men endast 700 personer har lyckats fly från Falluja sedan offensiven inleddes i slutet av maj
Den irakiska armén har evakuerat en del civila från områden kring Falluja. Den irakiska armén har evakuerat civila från områden kring Falluja, men endast 700 personer har lyckats fly från Falluja sedan offensiven inleddes i slutet av maj Bild: EPA/NAWRAS AAMER Irak,al-Falluja

Irakiska regeringsstyrkor håller på att ta över makten i staden Falluja. Staden har i två års tid stått under terrororganisationen IS kontroll.

Armén har satt in elitförband för att krossa IS-krigarnas sista motståndsfickor.

Krypskyttar från IS, självmordsbombare och mineringar gör dock att framryckningen går långsamt.

Över 80 000 civila har flytt från Falluja och dess omnejd sedan Iraks armé i maj inledde sin offensiv för att återta staden.

Biståndsorganisationer arbetar febrilt för att få fram mat, vatten och medicin till människor i de överfulla läger som uppstått runt staden.

Många människor i lägren måste sova under bar himmel. I ett läger med 1 800 flyktingar finns bara en latrin för kvinnor, rapporterar den norska flyktingorganisationen NRC.

Läs också