Hoppa till huvudinnehåll

Litmanen förbannad på huliganerna – ”Vi hade redan sluppit problemet”

Kroatiska fans har kastat facklor på plan i matchen mot Tjeckien i fotbolls-EM.
Kroatiska fans har kastat facklor på plan i matchen mot Tjeckien. Kroatiska fans har kastat facklor på plan i matchen mot Tjeckien i fotbolls-EM. Europamästerskapet i fotboll 2016

Jari Litmanen rasar över de härjande huliganerna som stulit rampljuset av själva fotbollen i EM i Frankrike. Framförallt de kroatiska fansen får en rejäl känga.

– Huliganer, varför? Vi hade redan sluppit problemet. Man har fått njuta av fotboll utan att vara rädd för att en fackla eller glasflaska skulle smälla i huvudet. Nu i EM har eländet återvänt. Varför?

Såhär skriver Jari Litmanen i sin kolumn på Yle Urheilus webbplats.

– Jag minns då det här senast var ett stort problem. Brittiska ”fansen” orsakade bekymmer genom att härja och slåss. Det krävdes dödsoffer för att man skulle öppna ögonen och göra förändringar. Vi har länge levt i en situation där mästerskapstävlingarna är en mötesplats för olika kulturer, där fotboll är ett gemensamt språk och glädjeämne.

– Fotboll är och ska förbli en gemensam fest, skriver Litmanen.

De brittiska och ryska huliganerna har dominerat i rubrikerna men Litmanen är riktigt besviken också på de kroatiska supportrarna. Fansen som ville protestera mot det egna fotbollsförbundet orsakade ett avbrott i slutet av matchen mot Tjeckien genom att kasta facklor och rökbomber på plan. I det skedet ledde Kroatien men måste till slut nöja sig med oavgjort.

– Kroatiens landslag spelade fantastiskt redan för andra matchen i rad och var på väg mot att säkra avancemang. Sen fick Tjeckien en sorts ”time out” då man måste avbryta matchen. Efter det tappade Kroatien greppet totalt. Tjeckien utjämnade fast de i praktiken spelade med en man mindre (Tomas Rosicky hade skadat låret och kunde inte röra på sig). Det här tack vare de kroatiska ”fansen”.

Litmanen misstänker att händelserna i fotbolls-EM är ett symptom av större problem i samhället.

– Kanske det här berättar något om situationen i Europa och i dessa länder. Folk har helt klart problem som orsakar frustration som de sen tar ut i samband med fotbollsmatcher. Matcherna väcker känslor och samlar uppmärksamhet.

– Jag hoppas att själva spelet skulle få vara i fokus. I den här turneringen har vi fått se bra och aktiv fotboll. Sådant spel som sprider fotbollens glädjebudskap och som man gärna vill fira med.

Viva le beau football.

Jari Litmanen

Läs också

Nyligen publicerat - Sport