Hoppa till huvudinnehåll

Svartå bruk firar 400 år med utställning

Filip Linder visar mynt från Svartå bruk.
Filip Linder visar mynt som användes vid Svartå bruk på 1800-talet. Filip Linder visar mynt från Svartå bruk. Bild: Yle/Nicole Hjelt filip linder,Svartå slott,Svartån, Nyland,Karis,Billnäs,Mynt,utställningar

Årets utställning på Svartå slott är brukets fyra sekel till ära. På slottet får besökaren bekanta sig med allt från Svartå bruks första år och dess många prövningar så som den lilla istiden, en stor brand och det finska kriget till modern tid och tillverkningen av arkivskåp och sängar.

- Det är unikt med 400 år av industrihistoria på samma ställe i Finland. Det är en förtjänst av de innovationer och de förändringar som bruksledarna gjort genom åren, förklarar Filip Linder som driver Svartå slott tillsammans med sin hustru Christine Linder.

Christian Juslin och Filip Linder utanför Svartå slott.
Christian Juslin, vd för SBA Interior och Filip Linder som driver Svartå slott, är stolta över brukets historia. Christian Juslin och Filip Linder utanför Svartå slott. Bild: Yle/Nicole Hjelt billnäs,Svartå slott,Svartå gård,Karis

År 1616 gav kung Gustav II Adolf order om att ett bruk skulle uppföras i Svartå. Nu 400 år senare arbetar fortfarande 90 anställda vid bruket trots att verksamheten har ändrats under åren.

År 1901 avslutades järntillverkningen på Svartå. Den dåvarande ägaren Hjalmar Linder ersatte järnbruket med ett träsliperi. I mitten av 60-talet började man tillverka den för många finländare bekanta stålsängen Heteka och Compactus arkivhyllor. I dag huserar SBA Interior på samma plats där det gamla bruket en gång var.

En mannekäng utklädd till vita damen prövar skor i Svartå slott.
Under modern tid har man bland annat tillverkat en pall med spegel för då man provar skor. Här använder sig den Vita damen av pallen. En mannekäng utklädd till vita damen prövar skor i Svartå slott. Bild: Yle/Nicole Hjelt Svartå slott,vita damen,utställningar

Bruket hade egen valuta

Filip Linder berättar att bruket till en början med var det ett renodlat metallbruk som tillverkade järn för kronan och vid sidan om järnartiklar för dagligt bruk.

Svartå bruk har spelat en avgörande roll i att det överhuvudtaget bildades ett samhälle i Svartå.

- Bruket var den stora arbetsgivaren, här bodde några hundra personer som fick sin utkomst från bruket, förklarar Linder.

Man använde till och med en egen valuta vid bruket under 1800-talet.

Valörerna baserade sig på kolhantering. De var till exempel tio tunnor kol eller elva tunnor kol, alternativt ett lass kol som var den största valutan.

- Vid sidan av den svenska kronan fanns de såkallade poletterna som användes som ett gångbart betalningsmedel. Valörerna baserade sig på kolhantering. De var till exempel tio tunnor kol eller elva tunnor kol, alternativt ett lass kol som var den största valutan, berättar Linder och pekar på mynten som står utställda i ett vitrinskåp på jubileumsutställningen.

En av tankarna var att pengarna på så sätt hölls inom bruket.

- Det var en väldigt praktisk åtgärd. Samtidigt ville man betala tillbaka i produkter och då användes den här valutan som en slags mellanhand, förklarar Linder.

Från en metallverksamhet till en annan

På utställningen Industri i 400 år får besökaren ta del av av mycket från brukets moderna tid. I dagens läge är det företaget SBA Interior, grundat 1985, som bedriver verksamheten vid Svartå bruk.

- Det är en fullständigt annorlunda verksamhet än den ursprungliga, men så till vida besläktad att det fortfarande är metall som gäller, men även många förädlade produkter till varvsindustrin och till underleverantörer, berättar Linder.

Christian Juslin förevisar en säng som används på kryssningsfartyg.
SBA Interior tillverkar sängar till kryssninsfartyg. Christian Juslin förevisar sängen som finns utställd på slottet. Christian Juslin förevisar en säng som används på kryssningsfartyg. Bild: Yle/Nicole Hjelt kryssningssäng,Svartå slott,Karis,Billnäs

På 60-talet tillverkades de populära stålsängarna Heteka på fabriken vid bruket. Christian Juslin, vd för och delägare i SBA Interior, berättar att han lärt sig mycket nytt om verksamheten i samband med att man satt upp utställningen i Svartå.

- Jag har lärt mig en hel del om de produkter som tillverkats från mitten av 60-talet framåt. Vi har en del människor i på jobb ännu som var här på den tiden, berättar han.

Juslin säger att det är en stor ära att ha hand om ett så gammalt och anrikt bruk.

- Det är klart att vi är stolta över att vi har så gamla traditioner. Vi gör vårt bästa för att föra verksamheten vidare, säger han.

En Hetekasäng utställd på Svartå slott.
Hetekasängen ingår i utställningen. En Hetekasäng utställd på Svartå slott. Bild: Yle/Nicole Hjelt Heteka,sängar,Svartå slott,svartå

Juslin berättar att bruket i dag sysselsätter kring nittio personer om man räknar med den inhyrda arbetskraften. För tillfället kommer alla från Västnyland.

- Kring 35 procent är Svartåbor, en fjärdedel Karisbor och resten från Ingå, Lojo och Ekenäs, berättar han.

Juslin säger att det är till företagets fördel att arbetskraften finns att få lokalt.

- Vi har många personer som har arbetat hos oss en väldigt lång tid och de har en jättestor kunskap om produktionen och våra produkter. Det är dessutom viktigt för oss att kunna erbjuda arbete åt lokala för att samhället ska hållas levande, förklarar han.

Utställningen på Svartå slott pågår fram till slutet av augusti.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland