Hoppa till huvudinnehåll

Båtförare är dåliga på att navigera med traditionellt sjökort

Gammalt sjökort
Gammalt sjökort Bild: Yle/Monica Forssell sjökort

Ny teknik har lett till att många båtförare inte behärskar traditionell navigationskunskap. Det kan leda till farliga situationer då de elektriska systemen ombord av någon orsak slutar fungera.

- Många båtförare verkar ha glömt hur man navigerar med hjälp av sjökort och genom att iaktta sin omgivning, säger Ismo Siikaluoma, biträdande kommendör för Finska vikens sjöbevakningssektion.

Han hoppas att båtägare lär sig att navigera också på det traditionella sättet, och att de med jämna mellanrum övar sig att navigera utan moderna navigationsapparater.

Bilden är tagen från hytten på en båt. Man ser ett digitalt sjökort och en radio framför fönstret.
Bilden är tagen från hytten på en båt. Man ser ett digitalt sjökort och en radio framför fönstret. Bild: Yle/Mikael Kokkola Plotter,sjökort

- Det finns enkla elektroniska hjälpmedel och kartor som snabbt har blivit mycket allmänna i båtarna. Kanske det är den här nya digigenerationen som gärna tar sådana här genvägar. Kartorna och navigeringsinstrumenten är lätta att använda - till och med i mobilen. Och båtförarna förlitar sig mycket på de här moderna metoderna.

Enligt Siikaluoma medför den nya elektroniken trygghet om man kan hantera dem rätt. Men då strömmen försvinner eller då det uppstår andra problem så kan man plötsligt inte alls röra sig till sjöss.

- Bristfälliga kunskaperna till sjöss blir ännu mer påfallande i båtar som rör sig med hög hastighet, påpekar Siikaluoma.

två båtar, en liten och en större som möts. Bilden fotad uppifrån.
två båtar, en liten och en större som möts. Bilden fotad uppifrån. Bild: YLE/Fred Wilén båtar,hav,sommar,vågor,skärgårdar,mell

Många faror lurar

Att falla i sjön utan flytväst hör fortfarande till de vanligaste olyckorna till sjöss.

- Ofta förvaras flytvästarna någonstans i båten - till exempel i ett låst utrymme - i stället för att människorna ombord skulle ha dem på sig. Ännu vanligare är det att brandsläckaren inte har genomgått årlig service eller att den inte finns ombord över huvud taget.

- Kollisioner, bottenkänning och grundstötning kan leda till hotfulla situationer. Och roderfylleri - vilket fortfarande förekommer i lika hög grad som tidigare - förorsakar lätt farliga situationer både för den som kör båten och för övrigt båtfolk, påpekar Siikaluoma.

Spritflaska på ett sjökort.
Spritflaska på ett sjökort. Bild: YLE/Rolf Granqvist sjökort,Flaska,roderfylleri,Koskenkorva Viina,berusning,fylleri,skärgårdstrafik,brännvin,berusningsdrickande,alkoholdrycker,alkoholanvändning


(Ursprungligt material: Maarit Aulasmaa)

Läs mera:

Fel i Google maps - öar i Korpo skärgård har bytt plats

På Googles populära kartsida ligger en tredjedel av Hjortö ovanpå grannön Hässlö och flera mindre holmar i närheten har också bytt plats eller försvunnit. En navigationsexpert är oroad över felet eftersom det finns folk som navigerar med Google maps på havet, fastän det inte är att rekommendera.

Läs också