Hoppa till huvudinnehåll

Civiltjänstgörare orättvist beskyllda

Civiltjänstcentralen
Kring 2000 personer väljer årligen civiltjänst framom armén. Civiltjänstcentralen Bild: Yle/ Fredrik Palmén civiltjänst,civiltjänstgörare

Ett par veckor sedan rapporterade Keskisuomalainen att civiltjänstgörare missköter sig oftare jämfört med tidigare. Statistiken visar att antalet disciplinbrott har ökat med en femtedel under de tre senaste åren. Men det är ändå inte hela sanningen.

– Jag har jobbat här i sexton år och personligen har jag inte märkt någon skillnad, säger Staffan Malmström, utbildningsexpert vid civiltjänstcentralen.

Malmström säger att statistiken är missvisande och resultaten troligtvis beror på att man i dagens läge har bättre koll på civiltjänstgörare än man hade förr.

Staffan Malmström jobbar som utbildningsexpert vid civiltjänstcentralen
Staffan Malmström ställer sig skeptiskt till statistiken. Staffan Malmström jobbar som utbildningsexpert vid civiltjänstcentralen Bild: Yle/ Fredrik Palmén civiltjänstcentralen

Straffen lika som i armén

Bestraffningen i civiltjänsten påminner långt om den bestraffning som används i armén.

– Enligt lagen har vi rätt att hålla in dagpenningen eller kräva extra tjänst. Vid olovlig frånvaro bestraffas man, förklarar Malmström.

Han lyfter fram det extrema straffet som kan användas ifall man kontinuerligt bryter mot reglerna.

– Det händer väldigt sällan men sista utvägen är att sitta i fängelse hälften av den tid man skulle ha kvar i civiltjänsten, säger han.

Civiltjänsten ett nyttigt alternativ till armén.

Maija Koivistoinen och Daniel Silén har båda två veckor av civiltjänstens grundperiod bakom sig. De ser positivt på utbildningen och tror att de kommer att ha mycket nytta av den i framtiden.

Koivistonen kommer att jobba för Vänsterunga och Silén åker till Åbo för att vara evenemangsproducent. Båda två är nöjda och kommer att få göra precis det som de vill.

Maija Koivistoinen och Daniel Silén vid civiltjänstcentralen
Maija Koivistoinen och Daniel Silén är nöjda med utbildningen som ingår i civiltjänsten. Maija Koivistoinen och Daniel Silén vid civiltjänstcentralen Bild: Yle/ Fredrik Palmén civiltjänst

– Det vi lär oss här är allmänbildande och jag tycker alla borde gå den här utbildningen. Dessutom kan man ganska långt själv bestämma vad man vill jobba med, säger Koivistoinen och tar politiken som ett exempel.

Hon tycker att man i skolan inte går tillräckligt djupt in i politiken och då är civiltjänsten ett bra alternativ för att täta till luckorna.

Silén håller med och konstaterar att han efter civiltjänsten kommer att ha mycket erfarenhet att ta med till arbetslivet. Sådan erfarenhet han högst antagligen inte hade fått om han valt att gå armén.

Varken Koivistoinen eller Silén har märkt av större misskötsel under de två veckorna de spenderat vid civiltjänstcentralen.

– Jag har inte märkt av misskötsel bland personer i vår kontingent, säger Silén och tillägger att han har svårt att förstå varför man över huvudtaget skulle vilja missköta sig.

Läs också