Hoppa till huvudinnehåll

Frankrike vann gruppen efter mållöst mot Schweiz

Paul Pogba hade en av de bästa chanserna i matchen, men Yann Sommer räddade.
Paul Pogba hade en av de bästa chanserna i matchen, men Yann Sommer räddade. Paul Pogba hade en av de bästa chanserna i matchen, men Yann Sommer räddade. Bild: EPA/ROLEX DELA PENA Paul Pogba,Frankrikes herrlandslag i fotboll

Både Frankrike och Schweiz kunde pusta ut efter den sista gruppspelsmatchen i grupp A vid fotbolls-EM. Resultatet 0-0 betyder att bägge lagen avancerar till åttondelsfinal.

Frankrike hade möblerat om en hel del inför den sista gruppspelsmatchen och speciellt Paul Pogba och Antoine Griezmann var på lysande spelhumör i matchinledningen.

Frankrike vann bland annat hörnstatistiken med 9-2, men sina bästa lägen skapade man ändå ur öppet spel.

Den första halvlekens bästa chans för värdnationen hade Paul Pogba, när han mitt i halvleken avfyrade en projektil från 24 meter som träffade ribban. Samme Pogba lyckades också träffa ribban med en nick och tvingade Schweiz målvakt Yann Sommer att tippa bollen över ribban en gång.

Schweizarnas bästa lägen kom som väntat vid fasta situationer, men Hugo Lloris mellan stolparna för Frankrike behövde inte ingripa.

I den andra halvleken fortsatte matchbilden att se mer eller mindre lika ut. Schweiz hade mera boll, men EM-värdarna kom närmast mål. Inhopparen Dmitri Payet avfyrade ett volleyskott på ett inlägg av Moussa Sissoko tio minuter före full tid, men fransmännens öde under söndagskvällen var att träffa ribban.

Hoppa över Twitterpostning

Det oavgjorda 0-0 resultatet passade bägge lagen mer än väl. Frankrike vann gruppen på sju poäng före Schweiz på fem poäng. Bägge lagen går vidare till åttondelsfinalerna obesegrade.

Gruppvinnarna Frankrike möter en grupptrea från grupperna C/D/E i Lyon den 26 juni medan Schweiz är i elden en dag tidigare i Saint-Étienne och då står antingen Tyskland, Polen eller Nordirland för motståndet (grupptvåan i grupp C).

Schweiz gick vidare i ett EM-slutspel första gången efter tre tidigare misslyckade försök.

Grupp A, Lille
Schweiz – Frankrike 0-0

En pikant extrakrydda under drabbningen i Lille var problemen med spelredskapen. Åtminstone ett halvt dussin av de schweisiska spelskjortorna revs i bitar och i den andra halvleken sprack den officiella spelbollen.

Granit Xhakas tröja höll inte i matchen mot Frankrike.
Xhakas tröja höll inte. Granit Xhakas tröja höll inte i matchen mot Frankrike. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Granit Xhaka

Hoppa över Twitterpostning

Läs också