Hoppa till huvudinnehåll

Internationell kapplöpning om litium i Karlebyområdet

Energilagringsanläggning i IFF, Magdeburg
Arkivbild. Energilagringsanläggning i IFF, Magdeburg Bild: JAN WOITAS/EPA Litium,litiumbatteri,Energilagring

Litiumfyndigheterna i Karlebyområdet väcker intresse runt om i världen. Nu tar två australiensiska bolag upp kampen med Keliber Oy om Europas största litiumfyndigheter.

- Intresset har formligen exploderat och priset på litium har skjutit i höjden på den kinesiska marknaden. Priset ligger nu på 25 000 USD per ton, säger Olle Sirén som är operativ chef på det finska gruvbolaget Keliber Oy.

Grubolaget Keliber håller för närvarande på att beräkna lönsamheten med att starta utvinning av litium. Syftet är att öppna tre dagbrott i Kaustby och ett i Länttä i Ullava samt ett anrikningsverk i Kaustby.

Olle Sirén vid Länttä provbrytningsområde i Ullava
Olle Sirén Olle Sirén vid Länttä provbrytningsområde i Ullava Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist länttä

Växande efterfrågan

Litium används bland annat i batterier på mobiltelefoneroch därför har efterfrågan ökat kraftigt. I framtiden väntas efterfrågan på litium fortsätta att öka då antalet elbilar blir fler. Priset fördubblades redan under år 2015.

Men nu får Keliber konkurrens när även övriga världen fått upp ögonen för litiumförekomsten.

Tukes godkände förbehåll

Säkerhets- och kemikalieverket Tukes har godkänt Cullen Finland Oy:s förbehållsanmälan i enlighet med den nya gruvlagen. Det innebär att Cullen Finland Oy, som hör till det australiensiska bolaget Cullen Resources Limited, får börja leta malm i ett området på totalt 444,4 kvadratkilometer i Karleby, Kronoby, Kaustby, Halsua och Toholampi.

Olle Sirén säger att även ett annat australiensiskt gruvbolag, Avalon Minerals Limited är intresserat av litiumförekomsterna.

- Aktierna i Avalon Minerals har gått upp med 52 procent sedan bolaget meddelat att de gjort en förbehållsanmälan i Karlebyområdet, säger Sirén.

Första steg mot gruvdrift

Ett tredje australiensiskt gruvbolag, Savannah Resources har även etablerat sig i Finland, dock inte i Karlebyområdet.

Ett förbehåll i enlighet med den nya gruvlagen är ett första steg som innebär att företaget har rätt att leta malm och mineraler i ett område. När man hittat fyndigheter måste företaget anhålla om tillstånd att provgräva och det tredje steget är att ansöka om gruvtillstånd för att anlägga en gruva.

Länttä i Ullava
Länttä i Ullava Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist länttä

Sirén inte orolig trots det växande intresset för fyndigheterna.

- Vi har gjort ett förbehåll på ett 1000 kilometer stort område och vi klarar oss bra, säger Sirén.

Keliber har också slutit ett intentionsavtal med en betydande aktör inom kemikalietillverkning om samarbetet kring utvinning av litium i Kaustby och Ullava. Avsikten är att producera 6000 ton litiumkarbonat per år.

Produktionen kan starta tidigast i slutet av 2018.

Läs också