Hoppa till huvudinnehåll

Lump från Åbotrakten omvandlas till bilmattor i Nederländerna

Gamla jeans
Gamla jeans Bild: Yle jeans

Cirka 12 000 kilo textilieavfall transporteras inom några dagar från Åbo till Nederländerna. Textilierna har samlats in från hushåll i Sydvästra Finland i år.

Lumpen ska återvinnas i Nederländerna, där de ska användas inom bilindustrin. Av lumpen tillverkas bland annat mattor och isoleringsmaterial.

Totalt har man hittills samlat in 30 000 kilo lump i våra trakter berättar man vid Sydvästra Finlands avfallsservice.

 • Bort med munkavlen - nu får tyska läkare säga att de utför aborter

  De får däremot inte ge mer detaljerad information om abort.

  Den tyska regeringen har enats i en stor tvistefråga, huruvida läkare får "göra reklam" för att de utför aborter. Förbundskansler Angela Merkels kristdemokrater har länge motsatt sig en ändring av strafflagens paragraf 219a, men på torsdag blev det en kompromiss med socialdemokraterna.

 • Talman Risikko försvarar grundlagsexperterna: "De gör sitt jobb"

  Mötet med experterna var konstruktivt enligt Risikko.

  Bra och konstruktiva diskussioner, det konstaterade riksdagens talman Paula Risikko (Saml) efter mötet med grundlagsexperter på torsdag kväll. Enligt Risikko var alla på mötet eniga om att processen i riksdagen har skötts precis som den ska.

 • Känslosamt VM-brons till Mari Eide, som miste sin syster i somras: "Ida är med mig"

  Mari Eide gjorde VM-debut och vann ett brons i sprint.

  Skidsäsongen 2018-2019 har varit allt annat än lätt för norskan Mari Eide, som i slutet av sommaren förlorade sin syster i en tragisk sjukdomsattack. På den första VM-dagen tog Mari Eide ett överraskande VM-brons i Seefeld. "Det är en seger för hela familjen" säger Eide till SVT.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland