Hoppa till huvudinnehåll

Lurenspremiären lurar bakom hörnet

Emilia Nikkanen, Tom Pallas och Katarina Nikkanen skådespelar i Djungelboken på Lurens.
Emilia Nikkanens Mowgli, Tom Pallas Baloo och Katarina Nikkanens Baghera är alla vänner i Lurenspjäsen Djungelboken. Emilia Nikkanen, Tom Pallas och Katarina Nikkanen skådespelar i Djungelboken på Lurens. Bild: Yle / Hanna Othman Lurens sommarteater,djungelboken på lurens

Apornas färgranna torn och vargarnas stela klippa är på plats i Kuggom. Om en vecka intar publiken vridläktaren i Lovisa och djungelns djur kan släppas fria.

Årets pjäs på Lurens sommarteater är Rudyard Kiplings Djungelboken. Men pjäsen följer varken Kiplings eller Disneys versioner. Exempelvis är Mowgli på Lurens en flicka.

- Vi har ändrat på allt möjligt smått. Exempelvis har vi ingen apkung, tanken är att aporna inte har någon ledare. De vill göra Mowgli till kung, vilket låter lockande för en tonåring som undrar var hon hör hemma, säger regissören Oskar Silén.

Regissör Oskar Silén.
Regissör Oskar Silén. Regissör Oskar Silén. Bild: Yle / Hanna Othman Oskar Silén,Lurens sommarteater

Berättelsen handlar om Mowgli som växer upp bland vargarna och har många olika djur som vänner. Historien handlar om att hon försöker hitta sig själv, sitt hem och komma underfund med vad hon ska vara. Mowgli tar intryck från alla håll.

Silén tycker att historien ligger bra i tiden, folk rör på sig mycket och funderar på var deras hem är och vilken deras identitet är.

Vridläktaren på Lurens sommarteater.
1 700 biljetter har redan bokats för årets pjäs. Vridläktaren på Lurens sommarteater. Bild: Yle / Hanna Othman Lurens sommarteater,vridläktare,Lovisa

Dessutom går Mowgli igenom det som de flesta tonåringar också gör då de försöker hitta sig själv. Ibland ställs man inför grupptryck och ibland blir det tävling om vem som är ledaren.

Nyskriven musik

Silén säger att folk frågar efter björnsången och apsången från Disneyversionerna, men de kommer vi inte att höra på Lurens. Markus Fagerudd har skrivit ny musik för pjäsen, och Silén lovar att det bjuds på stora musiknummer som det hör Lurens till.

Medverkare i Lurens Djungelboken framför Vargborgen.
Glad stämning framför vargborgen bland både skådespelare och händerna och hjärnorna bakom scenen. Medverkare i Lurens Djungelboken framför Vargborgen. Bild: Yle / Hanna Othman Lurens sommarteater,djungelboken på lurens

Skådespelarna har inte svansar och djuröron utan har istället fått jobba med hur man porträtterar ett djur med kroppsspråket, på två ben.

Vargarna tror hårt på traditioner och regler och går omkring i kostym, medan aporna är motsatsen. De klär sig i neonfärgad spandex, har ingen ledare och klättrar i sitt aptorn.

Lurensskådespelare poserar i apornas torn som är en del av scenografin för Djungelboken.
Emilia och Katarina Nikkanen samt Minna Valkama, som spelar varghonan Jajawu Lurensskådespelare poserar i apornas torn som är en del av scenografin för Djungelboken. Bild: Yle / Hanna Othman Lurens sommarteater,minna valkama

Huvudrollen spelas av sjuttonåriga Emilia Nikkanen, som under vårens repetitioner fått öva på en massa olika känslor.

- Det är svårt ibland att hoppa mellan olika känslor. Dessutom måste man tydligt visa känslorna på teaterscenen, säger Nikkanen som redan under några års tid stått framför vridläktaren med rum för 463 teaterbesökare.

Skådespelare Emilia Nikkanen.
Mowgli spelas av Emilia Nikkanen. Skådespelare Emilia Nikkanen. Bild: Yle / Hanna Othman djungelboken på lurens,Lurens sommarteater

Hon är tacksam för årets scenografi som gör det lättare för henne att leva in i rollen.

- På vargberget ska man röra sig på ett visst sätt och hos aporna på ett helt annat sätt. Kulisserna hjälper med att bygga upp känslor.

Djungelboken på Lurens sommarteater har premiär den första juli klockan 19.

Under juli och första veckan i augusti bjuder 35 skådespelare på 22 föreställningar. Hela 1 700 biljetter är redan förhandsbeställda.

Apornas torn på Lurens.
Apornas torn är färggrant och svajigt. Alla de yngsta och kortaste skådespelarna fick aprollerna. Apornas torn på Lurens. Bild: Yle / Hanna Othman Lurens sommarteater,djungelboken på lurens,scenografi (konstnärligt skapande)