Hoppa till huvudinnehåll

NHL-experternas sista dom före draften: Matthews etta, Laine tvåa, ”Pulju” trea

Ingen av spelarna glänste i duellen mellan Patrik Laine och Auston Matthews.
Auston Matthews och Patrik Laine ställdes mot varandra under ishockey-VM. Ingen av spelarna glänste i duellen mellan Patrik Laine och Auston Matthews. Bild: ©Tomi Hänninen. All rights reserved. Patrik Laine

Den nordamerikanska ishockeyligans egna experter har gett in sina sista utvärderingar inför NHL-draften på midsommarafton. Konsensus råder fortfarande om vem Toronto plockar först.

Draften går av stapeln i Buffalo på natten mellan fredag och lördag finsk tid. På måndagskvällen publicerade draft-experterna Adam Kimelman och Mike Morreale sina sista rankinglistor på ligans hemsida.

Föga överraskande har inga stora förändringar skett i topp-3. Auston Matthews är fortfarande den högst rankade spelaren och förväntas bli plockad av Toronto Maple Leafs direkt då drafttillställningen kör igång.

Winnipeg Jets ska för sin del ta Patrik Laine som tvåa och Columbus Blue Jackets Jesse Puljujärvi som trea, trots att det tidigare kommit fram att Kärpätyttern inte kommer att kunna träna före hösten – på grund av en knäskada.

Ingen Juolevi i topp-5

Olli Juolevi får däremot vänta på sin tur några minuter enligt både Kimelman och Morreale. Backen rankas som ett av topplöften på positionen, men båda experterna förväntar sig att det är Arizona Coyotes som får reservera Juolevis spelrättigheter med det sjunde valet.

Kimelman förväntar sig att Edmonton ska plocka Jakob Chychrun, Juolevis backrival från OHL, som fjärde lag. Morreale litar däremot på att de sex första spelarna som väljs är forwards – Juolevi är därmed fortfarande högst rankade back på hans lista.

Expertduon simulerade endast den första omgången. Utöver Laine, Puljujärvi och Juolevi finner man flera finländska löften bland de topprankade spelarna inför draften.

Henrik Borgström på HIFK:s A-juniorträningar 12.1.16
Henrik Borgström tippas vara nästa finländare i tur efter topptrion. Henrik Borgström på HIFK:s A-juniorträningar 12.1.16 Bild: Yle/Kristian Karlsson yle sporten
Kasper Björkqvist spelare i fjärde kedjan vid JVM.
Kasper Björkqvists aktier har stigit rejält under den gångna säsongen. Kasper Björkqvist spelare i fjärde kedjan vid JVM. Bild: YLE/AnttiKoivukangas kasper björkqvist

På den slutliga rankingen är HIFK-löftet Henrik Borgström rankad som nia bland spelare i Europa. Efter Otto Mäkinen (Tappara), Eetu Tuulola (HPK), Janne Kuokkanen (Kärpät) och Aapeli Räsänen (Tappara) hittas Kasper Björkqvist (Blues) på plats nummer 22.

JYP-keepern Veini Vehviläinen rankas som tredje bästa draft-berättigade målvakt i Europa.

Läs också