Hoppa till huvudinnehåll

Podden Sandström om finnbete, charterturism och att känna sig hemma någonstans

Ann-Sophie, Peter och pappa Sandström i Spanien.
Ann-Sophie, Peter och pappa Sandström i Spanien. Ann-Sophie, Peter och pappa Sandström i Spanien. Bild: Ann-Sophie Sandström. Privat arkiv. semester

På ett hotellrum i Helsingfors träffas Ann-Sophie och Peter Sandström för att podda och minnas.

De minns papp, som varit död i många år och hur han tog dem på charterresor till Spanien på 1970-talet och Helsingfors.

I Helsingfors åt han wienerschnitzel i korvhuset och drack alltid två stop öl, som han beställde på svenska.

Språk är ett annat tema i podden och Ann-Sophie åkte till Pieksamäki på ”finnbete”. Hon grät när hon tvingades åka dit och när hon tvingades åka hem.

Hur blir livet som det blir? Papp ville flytta till Sverige, men inte mamm. Små val avgör, inte bara för en själv utan också för andra.

Att känna sig hemma någonstans är också ett tema, att kliva in i ett hus och veta att här. "Här” var inte det ruttna hus som Ann-Sophie och papp inspekterade då hon skulle flytta hem till Nykarleby igen efter nitton år. Då gick han nämligen med foten genom golvet då de var på husvisning. Det blev ett annat hus och där bor Ann-Sophie fortfarande.

Peter gillar att besöka staden, men han vet också att han alltid får åka iväg.

Syskonen fördjupar sig också i minnen om ungdomen som är tätt förknippade med musik, inte bara grodan Boll vinyler nämns. Musik av Mungo Jerry, Demis Roussos, Joe Dassin, Bonnie Tyler (Peter sjunger), Motörhead och Nico, hon som var inspirationskällan till Peters idé om att Ann-Sophie skulle lära sig spela tramporgel, diskuteras i den fjärde delen av podden Sandström.