Hoppa till huvudinnehåll

Samkommunen Soite kämpar med tuffa sparkrav

Fasaden av ingången till Mellersta österbottens centralsjukhus.
Fasaden av ingången till Mellersta österbottens centralsjukhus. Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist möcs

Trots de ekonomiska utmaningarna var diskussionen konstruktiv när styrelsen för Soite, samkommunen för social- och hälsovård i Mellersta Österbotten möttes för första gången på måndag.

Soites styrelse sammanträdde för första gången på måndag.

- Vi har fått en bra start. Diskussionerna var konstruktiva och bra, men visst är sparkraven är tuffa. Vi måste försöka förverkliga dem utan att förvärra situationen för dem som är allra sjukast, säger styrelseledamot Roy Sabel (SDP).

Styrelsen valde Sakari Telimaa till ledande överläkare och till tjänsten som ledande överskötare valdes Pirjo-Liisa Hautala-Jylhä.
Tarja Oikarinen-Nybacka valdes till ledare för socialarbetet inom Soite.

Roy Sabel Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist fullmäktige

Privat psykoterapi

Inom Soite öppnar man upp för privata serviceproducenter. Styrelsen valde ett tjugotal privata aktörer för den rehabiliterande psykoterapin. Patienterna inom Soiteområdet kan nu söka sig till privat psykodynamisk och kognitiv psykoterapi samt familje-, trauma- och musikterapi.

- Vi ökar nu valfriheten och köper tjänster från privata aktörer. Det ligger i tiden och ska bli mera kostnadseffektivt. Frågan är om det verkligen blir det, säger Sabel.

Människan i centrum

Inom hälso- och sjukvården ska Soite spara 10 miljoner euro eller 10 procent. Inom vård och omsorg ligger sparkravet på 16 miljoner vilket betyder att en femtedel av de nuvarande kostnaderna ska bort.

Totalt ska man spara omkring 30 miljoner euro på tre år. Samtidigt är Soites målsättning en vård där man placerar människan i centrum. Men det är inte det enklaste säger Roy Sabel.

- Det blir väldigt svårt att få ihop den ekvationen. Inbesparingarna kommer att drabba samhället väldigt hårt, säger Sabel.

Inbesparingarna innebär bland annat att vården dimensioneras rätt och att fler äldre bor hemma längre. I Soites måslättningar står det också att man ska stöda dem som vill bo och leva hemma.

- Vi får se vad det kommer att innebära i praktiken. Det kommer också att medföra kostnader, säger Sabel.

Mellersta Österbottens centralsjukhus i Karleby
Mellersta Österbottens centralsjukhus i Karleby Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist möcs

Strävar till tvåspråkighet

Språkfrågan diskuteras flitigt inom Soite. Främst har man fått kritik gällande epikriser.

- Vi har fått kritik för att epikriser bara skrivs på finska. Det här ska vi försöka bättra på och använda oss av translatorer, säger Sabel.

Roy Sabel lyfter också fram betydelsen av personalens muntliga språkkunskaperna. Man ska få betjäning på svenska när man vänder sig till Soite.

- Visst är de skriftliga kunskaperna viktiga, men allra viktigast är en god muntlig svenska i mötet med patienterna, säger Roy Sabel.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten