Hoppa till huvudinnehåll

Skolor lämnar antimobbningsprogram – tidskrävande och för dyrt

två barn kämpar på en bänk
två barn kämpar på en bänk Bild: Yle/Monica Slotte språk,Raseborg

Antimobbningsprogrammet KiVa koulu påbörjades för tio år sedan. En del skolor har haft nytta av programmet medan andra skolor anser att det inte bidrar till någonting. St Olofsskolan i Åbo var en av pilotskolorna, men lämnar nu programmet.

En stor del av landets skolor är med i programmet, ungefär nio av tio grundskolor. Fjorton har meddelat att de inte längre vill vara med. En av skolorna som lämnar är St Olofsskolan i Åbo som varit med sedan starten. Skolans rektor Christer Karlsson säger att programmet är väldigt arbetskrävande och förutsätter en hel del arbete om det ska göras fullt ut. Det tar en del av undervisningen och i dagens läge finns inte så mycket tid att använda för antimobbningsprogrammet, säger han.

I läroplanen för skolorna ingår att motarbeta mobbning oavsett om de deltar i ett antimobbningsprogram eller inte. St Olofsskolan går nu vidare med egna metoder som delvis är de samma som ingår i KiVa koulu.

Kan inte hantera mobbning på sociala medier

Under de senaste tio åren har mobbandet som så mycket annat förflyttats till nätet och till olika sociala medier. På den punkten tycker Karlsson att KiVa koulu inte hängt med utvecklingen.

– Utvecklingen går snabbt. KiVa koulu har inte hängt med, det är helt klart.

Ytterligare en bidragande orsak till St Olofsskolans val att gå sin egen väg är att skolorna i höst måste börja betala för att vara med. Summan är inte stor, men då det verkligen gäller att vända på slantarna, så måste man spara på precis allting.

Bekymrar inte utvecklaren

Christina Salmivalli på Åbo universitet har varit med om att utveckla KiVa koulu. Hon är inte så värst bekymrad över att skolor väljer att lämna programmet. Tvärtom, det är bättre att skolor som är beredda att satsa på det är med, säger hon. Programmet har visat sig vara fungerande. Hon berättar att både de som mobbas och de som mobbar minskat i antal.

Beträffande mobbning på sociala medier säger Salmivalli att det är någonting som ska beaktas bättre i programmet då det uppdateras. För att det ska vara möjligt måste skolorna i höst börja betala för att få vara med. Avgifterna är på ungefär en euro per elev för ett läsår, så för ett typiskt högstadium kan det handla om några hundringar per år. Summan är liten, men Salmivalli misstänker att avgiften nog kan bidra till att fler skolor lämnar programmet.