Hoppa till huvudinnehåll

Succémorgons turistbyrå: Helsingfors

Helsingfors Succémorgons turistbyrå
Succémorgons turistbyrå avslutar säsongen med Helsingfors! Helsingfors Succémorgons turistbyrå Bild: Claudia Rybin/Yle succémorgons turistbyrå

Helsinki Hesa Helsingfors - från fiskarby till en huvudstad att avsky.

Finlandssvenskarna vet för lite om varandra, okunskapen och fördomarna är många. Därför bjuder Christoffer Strandberg varje vecka på informativa inslag om olika orter i Svenskfinland baserade på egna erfarenheter, rykten och objektiva sanningar.

Lite fakta om Helsingfors

  • Helsingfors ”Hesa” Helsinki
  • Landskap: Nyland
  • Grundad: år 1550
  • Folkmängd: 630 752 snadiga stadibor
  • Sevärdhet: Allt, det är ju huvudstad!

Succémorgons turistbyrå har äntligen anlänt till republikens huvudstad: Helsingfors. Vissa menar att detta också är misslyckandenas huvudstad och hänvisar till allt från det pinsamma nederlaget på Sveaborg år 1808 till fiaskot Västmetron. Andra menar att staden tack vare sin aggressiva trafikkultur erbjuder en hel del möjligheter att bli överkörd, till exempel av: cykel, bil, skateboard, buss, spårvagn, tåg, flygplan, drönare, rullskridsskor, motorcykel, färja och rullator.

Sagt om Helsingfors:

Hej jappaa å bruudaa, vi tsiigaa på stan!

Nyligen publicerat - X3M