Hoppa till huvudinnehåll

Youtubaren Arttu Lindeman hittade genvägen till musikkarriär

Arttu Lindeman
Youtubaren Arttu Lindeman. Arttu Lindeman Bild: Claudia Rybin/Yle x3m

Arttu sysselsätter sig med något de flesta bara drömmer om - han tillhör de lyckligt lottade som lyckats slå igenom på Youtube och har i dag över 100 000 följare. Nu är han dessutom en signad artist och hans debutsingel Läikkyy markerar början på ett nytt, spännande kapitel i hans liv.

Det är en hektisk morgon för finska youtubaren Arttu Lindeman lär sig Stiftelsen snabbt då de träffar Arttu i dag, måndagen den 20 juni. Natten till måndag släppte han sin första singel, Läikkyy, och nu dagen efter ringer telefonen utan uppehåll då han inlett sin fullspäckade medierunda.

Hör du till dem som drömmer om en karriär som youtubare eller musiker? Läs om Arttus erfarenheter som youtubare och aspirerande artist här och sug i dig alla tips du bara kan.

Du kan också höra intervjun i X3M:s eftermiddagsprogram Stiftelsen på Radio X3M med start klockan 15 i dag, måndagen 20 juni.

Du började som youtubare för ungefär tre år sen. I dag har du över 100 000 följare. Hur började det hela?

- Det började då jag åkte till Göteborg på utbytesstudier. Jag hade redan publicerat videor där jag gör trolleritrick, men så började jag fundera om jag borde filma en slags dagboksserie för mina föräldrar och kompisar. Jag började någon gång i augusti och småningom började följarantalet växa, först med några hundra och vid julen hade jag redan över tusen följare. Det kändes häftigt.

Vilket är ditt bästa partytrick?

- Jag kunde beskriva det så att jag har en tom, skruttig dryckburk på borden. Jag plockar upp burken, viftar på den lite och så förvandlas den till hel och oöppnad. Sedan öppnar jag den och häller drycken i ett glas. Det är mitt bästa trolleritrick. En sådan burk kostar runt 18 dollar. Det borde finnas en video på mitt trick på min Youtubekanal.

Hur fick du tanken att du ska börja med musik?

- Jag blev kär i hiphop på lågstadiet och har tyckt om det sen dess. Min passion utvecklades på högstadiet och då dansade jag också mycket till hiphop- och housemusik. I början av 2015 inledde jag äntligen arbetet med en självfinansierad låt.

Det visar sig att Stiftelsens Pernilla Karlsson och Arttu har något mer gemensamt än sina offentliga personligheter och kärlek för musik - de har båda spelat blockflöjt. Hobbyn var kortlivad men intresset för musikinstrument levde kvar. Arttu berättar att han spelat trummor i över tio år. Det visar sig också att Arttu har ett intresse för språk och har lärt sig att prata svenska under sin tid i Göteborg. Något han är ivrig på att demonstrera för Stiftelsen då den annars finskspråkiga intervjun plötsligt övergår till svenska präglad av rikssvensk accent.

- Jag vill ju gärna bevisa åt er att jag på riktigt kan svenska, men har varit en fartfylld morgon och allt för lite sömn. 100 000-följargränsen gick sönder på Instagram i dag och min singel har snabbt klättrat upp på spellistorna - därför är jag lite vimsig så att inte ens finskan kommer lätt ur mig idag.

Du har nu fått ett skivkontrakt - vem upptäckte dig när det kommer till musiken?

- Skivbolaget M-Eazy i Lahtis och musikproducenten MGI var i kontakt med mig förra augusti-september och så började jag skriva raptexter åt dem och lära mig hur man rappar. Jag har fortfarande mycket att lära mig men så började det för mig. Nu efter den långa vintern börjar jag ha flera låtar på lut som släpps snart.

Tror du att dina Youtubefans följer med dig på din musikkarriär?

- Jo, de har varit helt med. I går då jag hängde på Snapchat kraschade hela appen och jag fick inte igång den mera. Det var häftigt. Det kom in snaps som på löpande band, kanske sju i sekunden.

- Jag fortsätter att göra Youtubevideor, men nu kommer musiken med i bilden. Jag har länge drömt om att musiken skulle vara min huvudsakliga produktion och nu snart kan jag ha den på toppen av pyramiden.

Har du haft någon nytta av youtubandet i din musikkarrär?

- Min singel streamades 60 000 gånger i natt - det är nyttan. Mina Youtubefans gick in och lyssnade på den.

Hur föddes din singel Läikkyy?

- Då ett gäng killar i tjugoårsåldern tar sig till nattklubbarna händer det ju att ölen spills, garderoblapparna tappas bort och skorna fastnar i golvet. Om man lyssnar noggrant på låttexten hör man att Läikkyy handlar om en barkväll. Låten slutar med att taxin tar en hem och en Silja Line-bakfylla väntar en.

Hur fortsätter ditt liv nu och hur prioriterar du?

- På konkret plan forsätter mitt liv så att jag nu ska gå och äta lunch, skrattar Arttu.

- Det är min passion att göra videor för Youtube och dessutom är det jätteroligt. Att göra musik är ännu häftigare, så nu ska jag väl bara njuta. Jag vet inte riktigt vad jag ska säga. Jag fortsätter att föra båda balanserat framåt och så ser vi hur långt jag lyckas få det att gå.

Då Stiftelsen frågar Arttu om han kan se sig själv om tio år är svaret ett raskt nej. Men om fem år då?

- Jag är 19 år gammal, var inte så hårda mot mig! Nu är jag en youtubare som rappar. Jag hoppas att jag om fem år istället är en rappare som har en stor Youtubekanal. Den omändringen borde jag börja fundera på, men jag tror att genom att släppa mer musik så kommer det att ske delvis automatiskt - folk börjar uppfatta mig mer som en artist än en youtubare.

Varför är det så att många offentliga personer på sociala medier, som du och Benjamin Peltonen till exempel, börjar göra musik?

- Ids inte generalisera, folk gör nog andra saker också. Kanske synligheten kompenserar för talangen lite grann. Om jag inte skulle ha mitt youtubande skulle jag säkert ha satt mer tid på att göra självfinansierade låtar. Jag hade genast en plattform där jag kunde visa min entusiasm. Jag har övat jättemycket och skrivit tiotals låtar för skivbolaget. Det har varit en jättebra känsla då några av dem kommit igenom gallringen.

Du ska snart börja med din militärtjänstgöring?

- I juli 2018. Vi flyttade det just. Nu ska vi fokusera på det här – en sak åt gången.

Hör Arttu Lindemans singel Läikkyy nedan.

Nyligen publicerat - X3M