Hoppa till huvudinnehåll

Antti Kaikkonen tar över Centergruppen

Antti Kaikkonen (stående) gratuleras av sin motkandidat Timo Kalli.
Antti Kaikkonen (stående) gratuleras av sin motkandidat Timo Kalli. Antti Kaikkonen (stående) gratuleras av sin motkandidat Timo Kalli. Bild: All Over Press / Petteri Paalasmaa Antti Kaikkonen,Timo Kalli,Centern i Finland

Nyländska riksdagsmannen Antti Kaikkonen har som väntat blivit vald till ny ordförande för Centerns riksdagsgrupp. Han slog i omröstningen motkandidaten Timo Kalli (C) med rösterna 28-17.

Antti Kaikkonen efterträder på posten Centerns presidentkandidat Matti Vanhanen. Kaikkonen bor i Tusby och har suttit i riksdagen sedan år 2003.

Matti Vanhanen tar av allt att döma i gengäld över Kaikkonens uppdrag som ordförande för riksdagens utrikesutskott, och får alltså på heltid koncentrera sig på det sitt stora intresse - världen och utrikespolitik.

Antti Kaikkonen var till en början motsträvig till arrangemanget. Han trivdes som utskottsordförande, och ville inte ge ifrån sig posten.

Men någon talade honom tydligen till rätta. Det lämpar sig inte att en presidentkandidat som eventuellt ska konkurrera med Sauli Niinistö inte är mer än en "vanlig" riksdagsledamot. Lite högre plattform bör han ha.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes