Hoppa till huvudinnehåll

Carl Haglund lämnar riksdagen - blir vice-vd för kinesisk biobränslejätte

SFP:s ordförande Carl Haglund
SFP:s ordförande Carl Haglund Bild: Mikael Crawford/Yle Carl Haglund

Riksdagsledamot Carl Haglund (SFP) har bett om befrielse från sitt uppdrag i riksdagen. Han blir vice verkställande direktör för biobränslekoncernen Sunshine Kaidi New Energy Group. Veronica Rehn-Kivi efterträder Haglund i riksdagen.

Haglund har anhållit om befrielse från och med 30.7.2016 meddelade riksdagen på Twitter i dag. Riksdagens talmanskonferens har förordat Haglunds avgång.

Veronica Rehn-Kivi.
Veronica Rehn-Kivi. Veronica Rehn-Kivi. Bild: Anton Sucksdorff / Riksdagen veronica rehn-kivi

Veronica Rehn-Kivi efterträder Haglund i riksdagen. Hon är ordförande för stadsfullmäktige i Grankulla. Hon är arkitekt till utbildningen och jobbar som tjänsteman för Esbo stad där hon är chef för byggnadstillsynen.

- Visst hade jag tänkt att det kanske kan gå på det här sättet när han avsade sig partiordförandeskapet, men det var ändå en stor överraskning, säger Rehn-Kivi.

Carl Haglund blir vice verkställande direktör för biobränslekoncernen Sunshine Kaidi New Energy Group. Han kommer att ansvara för bolagets europeiska investeringsstrategi från och med den 1 augusti.

Haglund säger i ett pressmeddelande att han är glad över att få en möjlighet att främja tillväxten och uppkomsten av nya jobb i Finland.

Kaidi vill stärka sin närvaro i Europa - planerar bioraffinaderi i Kemi

Sunshine Kaidi New Energy Group har biomassaraffinaderier i Kina och i Vietnam. Kaidi, som grundades år 1992, är värt uppskattningsvis över 7 miljarder euro och har över 8 000 anställda. Kaidis huvudkontor ligger i Wuhan i provinsen Hubei i Kina.

Kaidi utvecklar och bygger ren teknik och rena tjänster och har som mål att stärka sin närvaro i Europa.

Kaidis dotterbolag Kaidi Finland har planer på att bygga ett bioraffinaderi i Kemi. Avsikten är att producera andra generationens biobränsle varav 75 procent skulle vara biodiesel och 25 procent biobensin. Raffinaderiets huvudråvara skulle vara energived och det är det första i sitt slag både i Finland och globalt.

- Vi är väldigt glada över att få med Carl Haglund i vårt team för att leda och driva igenom vår europeiska investeringsstrategi. Hans omfattande internationella expertis och starka kunskap om den europeiska marknaden gör honom till rätt person att främja våra europeiska tillväxtmål, säger Chen Yilong, ordförande för Sunshine Kaidi New Energy Group styrelse i ett pressmeddelande.

Läs mera:

Kineser vill bygga miljardraffinaderi i Kemi

Den kinesiska bioenergijätten Kaidi vill investera i ett bioraffinaderi i Kemi. Raffinaderiet skulle använda energived som huvudråvara. Det skulle vara det första i sitt slag i världen.