Hoppa till huvudinnehåll

Författaren Peppe Öhman: ”Du betalar inte hyran genom att höra att du är snygg och duktig”

Peppe Öhman
Peppe Öhman uppmanar alla att se över sina privilegier. Peppe Öhman Bild: ©Anna Maria Zunino Noellert peppe öhman

I boken "Livet och patriarkatet" ger Peppe Öhman verktyg åt människor som känner en skavande irritation över att män och kvinnor behandlas olika i världen. Feminism, som hon beskriver det, handlar framför allt om att rannsaka sig själv och ge avkall på sina privilegier.

På ytan låter det oskyldigt. Det ”råkar” vara kvinnan i ett heterosexuellt förhållande som har bättre koll på när det ska köpas mjölk, hur barnets skolväska ska packas och när det är dags att gratulera släktingar på födelsedagen.

Det är dessutom oftast hon som stannar hemma med barnen eller tar hand om åldrade föräldrar. Allt detta gör hon medan hennes manliga partner avancerar på jobbet, tjänar ihop till sin pension, vilar eller utvecklar sig kreativt.

Det här beteendemönstret snuvar hälften av befolkningen på pengar och livskvalitet, och går inte att avskriva som en slump. Istället har vi göra med en underliggande, förtryckande struktur, som journalisten och bloggaren Peppe Öhman försöker hjälpa sina läsare att upptäcka i boken ”Livet och patriarkatet”, som utkommer på Schildts & Söderströms i månadsskiftet juni-juli. Öhman är finlandssvensk, men bosatt i Los Angeles.

- Boken riktar sig inte i första hand till redan inbitna feminister, utan snarare till människor som känner en skavande irritation över hur samhället är uppbyggt. Varför behandlas jag annorlunda än min manliga kollega? Varför är jag rädd för att gå hem ensam? Varför får jag skulden när män våldför sig på mig? Genom att erbjuda läsaren en orientering inom feminismen hoppas jag hjälpa folk att hitta ord för den här irritationen, säger Öhman.

Få människor skulle säga att de är emot jämställdhet, men steget därifrån till att på riktigt sätta sig ner och rannsaka sig själv och sin omgivning är långt för många. Delvis beror det på fåfänga, tror Öhman.

- Ingen vill kallas sexist eller rasist, men vi gör oss alla skyldiga till sexistiska och rasistiska uttalanden eftersom strukturerna finns i vår kultur. Därför måste vi aktivt motarbeta det här genom att rannsaka oss själva och försöka skapa en annan sorts kultur.

Tid och pengar är romantiskt

När det kommer till att leva jämställt i parrelationer har Öhman föga förtroende för att det skulle räcka med romantik och känslor. Istället förespråkar hon ett krasst kalkylerande av hushållsuppgifterna, så att båda gör lika mycket.

- Höjden av romantik är när bådas tid och fritid är lika mycket värd. När båda respekterar varandra. Kvinnor, speciellt pensionärer, är mycket fattigare än män i dag, och det är ett problem.

Även här bottnar problemet i en fåfäng bild av hur kärlek ska se ut – den som målas upp av Hollywoodfilmer, poplåtar och reklam – där män ska uppvakta kvinnor med komplimanger och presenter tills de går med på att börja sällskapa.

- I verkliga livet skulle det vara en skrämmande stalker-historia, men ändå börjar vi tro att det är så där vi ska leva våra liv. Det här betyder inte att man är en dålig feminist bara för att min blir glad när någon säger att man är snygg i håret, men komplimanger kan aldrig ersätta pengar och respekt. Du betalar inte hyran genom att ha fått höra att du är snygg och duktig, säger Öhman.

Ilska är produktivt

Att försöka få kvinnor att nöja sig med komplimanger och hyllningstal blir ett smygande, fortsatt omyndigförklarande. Här hittar vi också roten till nidbilden av den ”arga feministen”, eftersom kvinnor som inte enbart behagar upplevs som otacksamma och jobbiga.

- Redan som barn finns det mycket större utrymme för pojkar att bli arga än flickor. En man som är arg utstrålar styrka, medan en kvinna utmålas som hysterisk – det syns till exempel inom politiken. Genom att på det här sättet bestraffa kvinnor för deras ilska gör man dem också mindre benägna att visa den. Feminister är inte alltid arga, men de är irriterade och frustrerade över att världen är så orättvis.

Hur viktig är ilskan som verktyg mot orättvisor?

- Ilska kan vara produktivt för att väcka reaktioner, men jag tycker inte man ska se den feministiska kampen som ett ständigt krig. Jag tror vi kommer längre genom att försöka förstå, förklara och vara pedagogiska. Men alla känslor ska vara tillåtna att både ha och uttrycka.

Öhman lyfter upp att många egenskaper som traditionellt ses som feminina, alltså att vara mjuk och lugn, är otroligt fina egenskaper som är mycket nyttigare än att vara hård och aggressiv. Feminismen handlar därför inte bara om att uppvärdera kvinnor som individer, utan om att uppvärdera feminina egenskaper.

- Jag har själv gjort mig skyldig till att skryta med att jag var en pojkflicka som liten, eftersom det har högre status. När hörde du någonsin en man skryta med att han varit en flickpojke? Feminismen handlar inte om att alla ska bli likadana könlösa varelser, men det måste bli lika okej för en man att gråta och ha kjol som för en kvinna. På många sätt är mansrollen ännu snävare än kvinnorollen i dag.

Feminsim handlar om självrannsakan

Öhman hoppas överlag att fler män skulle se det som sitt ansvar att engagera sig i den feministiska kampen.

- Om jag skulle få veta att jag är med och upprätthåller en struktur som förtrycker andra människor vill jag ju absolut ta reda på hur jag kan minska på det. Det innebär att jag måste ge avkall på min egen bekvämlighet, men det måste det vara värt om jag vill leva i en jämställd värld. Det här gäller även andra maktstrukturer än kön: vita personer måste stiga åt sidan och ge utrymme åt rasifierade personer, heterosexuella åt hbtq-personer och så vidare.

Handlingarna, det vill säga att man erkänner sina egna privilegier och ger avkall på dem, utgör kärnan i den feministiska kampen. Att bara kalla sig feminist räcker inte.

- Jag upplever ibland att män kallar sig feminister bara för att det är en sexig egenskap i vissa kvinnors ögon, men det räcker inte att presentera sig som en bra typ medan man fortsätter att upprätthålla patriarkala strukturer. Att Finlands regering valt att slå fast att män och kvinnor är jämställda i regeringsprogrammet är också väldigt farligt, eftersom det sänder en signal att saken är slutdiskuterad, även om det finns många orättvisor kvar.

I jämförelse med USA, där Öhman har bott de tre senaste åren, upplever hon att Finland och Skandinaviens svaga punkt gällande jämställdhet är att man tror sig vara så bra på det att man inte längre behöver anstränga sig.

- Vi hojtar gärna om kvinnlig rösträtt och Tarja Halonens presidentskap medan vi lutar oss tillbaka i soffan och tänker att vi har gjort vårt.

Peppe Öhman: Livet & patriarkatet
"Livet och patriarkatet ger inte heltäckande bild av feminism, men hjälper oinvigda att orientera sig." Peppe Öhman: Livet & patriarkatet Bild: Schildts & Söderströms peppe öhman

En feminism, inte den slutgiltiga versionen

Öhman är noga med att poängtera att ”Livet och patriarkatet” inte kan ses som en fullständig redogörelse för feminismen, utan helt enkelt som en version av feminism.

- Jag har inget tolkningsföreträde, utan kan bara utgå från mitt eget perspektiv, som ju dessutom är väldigt priviligerat. Jag är faktiskt ganska rädd för hur boken ska tas emot, särskilt av andra feminister, eftersom det finns människor som har tänkt så mycket mer på de här sakerna än jag.

Hur upplever du att vara en feministisk talesperson?

- Det är sjukt obehagligt! Samtidigt vet jag att det är ett privilegium att kunna skriva en sådan här bok, och därför känns det viktigt att göra det. Att få kritik av antifeminister skrämmer mig inte, dels tror jag knappast att de läser boken, och dels är jag inte så intresserad av vad man har att säga om man inte tror på alla människors lika värde.

Även om hon på ett personligt plan upplever att det är skrämmande att ta emot kritik av andra feminister säger Öhman ändå att det är viktigt för feminismen som rörelse att kunna kritisera sig själv för att utvecklas.

- Så länge vi kommer ihåg att patriarkatet är den gemensamma motståndaren och lägger vår energi på att bygga en bättre kultur och en bättre värld.